Návrh na zvýšení DPH prošel ve sněmovně prvním čtením

Praha - Sněmovna dnes v prvním čtení přes nesouhlas opozice podpořila vládní návrh na zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) o jeden procentní bod na 15 a 21 procent a na provedení dalších úsporných rozpočtových změn. Opatření, která vláda předložila v jednom návrhu, mají za cíl snížit schodek veřejných financí pod tři procenta. Kalousek poslance mimo jiné informoval, že návrh na zavedení daně z vína předloží vláda až v druhé polovině roku, protože s její účinností počítá až od roku 2014.

Návrh dále obsahuje zavedení solidárního příspěvku pro zaměstnance a podnikatele s příjmem nad zhruba 100 tisíc korun měsíčně. Z rozdílu mezi touto částkou a svým příjmem budou odvádět sedm procent. Součástí vládního balíku daňových a dalších změn je i zrušení základní slevy na dani z příjmů pro důchodce. Zrušení se vztahuje na roky 2013 až 2015. Ve stejném období se mají zrušit i stropy na pojistné u zdravotního pojištění.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil předlohu za politicky výbušnou a kontroverzní. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka o ní prohlásil, že je to zoufalý výkřik a zoufalá reakce vlády na to, že její koncepce daňové politiky selhala. Poslanec VV Michal Babák ji chtěl vrátit vládě k dopracování, poslanec KSČM Jiří Dolejš i jiní opoziční poslanci ji chtěli zamítnout. Ani jeden z obou návrhů ale neprošel.

Úspory
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/Lidové noviny

Zelená nafta zůstane až do roku 2014

Vláda v předloze navrhuje také zcela zrušit tzv. „zelenou naftu“, tedy vratku části spotřební daně z nafty určenou zemědělcům. Premiér Petr Nečas však v pondělí řekl, že vláda zachová zelenou naftu až do roku 2014, ale pro příští rok klesne vratka ze současných 60 na 40 procent.

Příjmy vyplývající ze zvýšení DPH a zdanění fyzických osob by měly plynout pouze do státního rozpočtu. Kvůli tomu navrhuje ministerstvo financí změnu rozpočtového určení daní, které by snížilo podíl obcí na příjmech z těchto daní. Obcím i krajům připadne od státu menší podíl tak, aby víc peněz dostal pouze stát.

Vládní předloha také zvyšuje sazbu daně z převodu nemovitostí o jeden procentní bod ze současných tří procent na čtyři procenta. Při prodeji nemovitosti například za milion korun zaplatí prodávající místo současných 30 tisíc korun o deset tisíc víc. Vláda si od toho slibuje ročně 2,5 miliardy korun navíc.