Británie nechce o žádné bankovní unii ani slyšet

Londýn - Británie odmítá vstoupit do jakéhokoli typu bankovní unie, jejíž plány tento týden navrhla Evropská komise. V případě jejího vzniku bude požadovat záruky ochrany svého finančního sektoru, prohlásil dnes v rozhlasové stanici BBC Radio britský ministr financí George Osborne. Proti myšlence unifikace bankovního dohledu a společného krytí bankovních ztrát se důrazně postavili i čeští politici, vyhýbavý postoj zaujali i Němci.

„Není představitelné, aby se Británie stala součástí jakékoli bankovní unie eurozóny. (…) Myslím, že pokud taková bankovní unie vznikne, Británie bude požadovat určité záruky,“ prohlásil Osborne.

Britský premiér David Cameron se chystá na jednání s kancléřkou Angelou Merkelovou v Berlíně. Hlavním bodem bude řešení dluhové krize eurozóny. Němci jsou podezřívaví vůči návrhům na fiskální nebo bankovní unie, které by znamenaly, že by Německo neslo většinu nákladů na ztráty bank v jiných zemích.

Merkelová a Cameron
Zdroj: ČT24

Brusel chce zvýšený dohled nad bankami, Nečasovi stačí ČNB

Brusel ve čtvrtek navrhl zvýšení pravomocí bankovního dohledu a další kroky k integraci bankovních systémů v EU, které otevírají dveře k bankovní unii. Ta má být centrálním bodem protikrizových plánů, o nichž bude na konci června jednat summit EU.

Česká republika, která se spolu s Británií odmítla přihlásit v prosinci k paktu o centralizaci rozpočtového dohledu, s myšlenkou bankovní unie rovněž nesouhlasí. Premiér Petr Nečas upozornil, že dohled nad bankami v Česku nyní kvalitně vykonává Česká národní banka. Návrh kritizoval také viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík.

„Nevidíme důvod v této věci něco měnit. Jsme přesvědčeni, že velmi kvalitní dozor České národní banky by neměl být rozpliznut do nějakého celoevropského dozoru,“ řekl Nečas.

Osborne: EFSF a ESM musí být aktivovány

„Když zakládali neohrabaně pojmenovaný záchranný fond EFSF, jednou z věcí, které měl on a jeho stejně neohrabaně nazvaný nástupce ESM dělat, bylo podporovat bankovní systémy eurozóny. Musíme proto zajistit, aby se tyto mechanismy aktivovaly,“ řekl britský ministr financí.