Letečtí přepravci mohou přijít o všechny své zisky

Peking – Průběh dluhové krize v Evropě může mít zásadní vliv na zisky leteckých přepravců. Aerolinie by v letošním roce měly dosáhnout původně předpokládaného souhrnného zisku kolem tří miliard dolarů (asi 61,3 miliardy Kč). Pokud se však zhorší průběh krize, mohou o veškeré zisky přijít. Uvedlo to Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Určitou úlevou by mohly být nižší ceny ropy, pokud se nevrátí k růstu.

„Ziskovost našeho odvětví balancuje na ostří nože,“ řekl šéf organizace IATA Tony Tyler, když v Pekingu zahajoval výroční valnou hromadu. Při této příležitosti IATA zveřejnila i svůj aktualizovaný výhled. Tyler řekl, že bezprostřední hrozbu teď aerolinie vidí v Evropě, kde by podle něj dluhová krize mohla stáhnout ekonomiku do hlubší recese. Tyler řekl, že pokud se tržby sníží byť o jediné procento, než s čím IATA počítá ve své prognóze, nebudou mít aerolinie třímiliardový zisk, ale patrně se ocitnou v třímiliardové ztrátě.  

IATA zároveň vyzvala vlády, aby vyřešily spor, který se vede o emisní povolenky v Evropě. Na poplatcích za emise trvá Evropská unie, která chce platby od všech aerolinií, které do EU létají. Naráží ale na odpor hlavně v Asii a v Americe. Růst odvětví by podle Tylera mohly také ohrozit změny daní a regulace.

Lufthansa
Zdroj: Lukas Barth/ISIFA/EPA

Asijští přepravci by letos měli vytvořit zisk asi dvě miliardy dolarů, v zisku by měly být rovněž aerolinie ze Spojených států a zemí Blízkého východu. Naopak evropští přepravci budou mít ztrátu, kterou IATA odhaduje na 1,1 miliardy dolarů. Tyler řekl, že na hospodaření má značný vliv vývoj cen ropy, které byly především na začátku roku velmi vysoké.   

Tomáš Menčík, analytik společnosti Cyrrus

„Není to jen momentálně nedobrá ekonomická situace v Evropě, ale i zpomalující čínská i amerciká ekonomika. Klesá navíc jak počet cestujících, tak i přeprava nákladů.“

IATA sdružuje 240 leteckých společností z většiny zemí. Nejnovější výhled se opírá o předpoklad, že průměrná cena ropy letos bude činit kolem 110 dolarů za barel. Severomořská Ropa Brent se teď pohybuje mírně nad 100 dolary, v březnu stála až 127 dolarů. Palivo tvoří až 33 procent celkových nákladů aerolinií, zatímco před deseti lety to bylo jen kolem 14 procent. Tehdy se ale ropa prodávala jen asi za 20 dolarů.  

Loni aerolinie vytvořily zisk 7,9 miliardy dolarů (asi 161,5 miliardy Kč). Pokud se tedy naplní prognóza na letošní rok, bude letošní zisk proti loňskému nižší o více než 60 procent. Před dvěma lety zisk činil asi 15,8 miliardy dolarů. 

Rozhovor s analytikem společnosti Cyrrus Tomášem Menčíkem (zdroj: ČT24)