Ekonomické fórum: Důvěra v Evropě i ohrožená Itálie

Montreal - Evropský plán na pomoc španělským bankám je signálem, že se vrací důvěra mezi Evropany. Usoudil to v pondělí eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier v úvodu výročního mezinárodního ekonomického fóra v Kanadě. Itálie je naopak podle BBC kvůli růstu výnosů z dluhopisů další zemí, která by se při nerespektování ekonomické disciplíny mohla dostat do problémů.

Krok Španělska ukazuje, že Evropa začíná přijímat dobrá rozhodnutí ohledně společné budoucnosti, zatímco v posledních dvou letech ekonomický a rozpočtový nesoulad ohrožoval eurozónu. „Jsme v okamžiku pravdy. Je třeba vědět, zda půjdeme dále, či ustoupíme vůči zvýšení protekcionismu,“ řekl eurokomisař na fóru, na kterém bude na 3 000 odborníků do čtvrtka jednat o změnách světové ekonomiky.

Vyjádřil přesvědčení, že EU potřebuje větší integraci v bankovnictví a dalších směrech, rozhodně v rámci eurozóny. „Tyto myšlenky se musejí nabídnout všem 27 členským zemím EU. Je ale možné, neříkám pravděpodobné, ale možné, že některé země, které nejsou v eurozóně, nebudou chtít, nebo ne hned, tuto etapu další integrace,“ řekl Barnier.

Itálii čeká „hodně práce“

Britské BBC včera poznamenalo, že růst výnosů italských dluhopisů naznačuje obavy investorů, zda Itálie bude další zemí, která by se mohla dostat do potíží. Italský ministr ekonomického rozvoje Corrado Passera však řekl, že jeho země již přijala nezbytná opatření. „Tvrdá disciplína, kterou jsme sami sobě stanovili, pokud jde o veřejné finance, z nás dělá jednu z nejlépe vybavených zemí v konfrontaci s finanční turbulencí, ve které se Evropa dnes ocitla,“ řekl.

Oficiální čísla v pondělí potvrdila, že italská ekonomika se v prvních třech měsících roku 2012 propadla o 0,8 %. Ministr Passera připustil, že Itálie „bude mít ještě hodně práce“ na zajištění hospodářského růstu. Británie a Česko jsou jediné země, které se nepřipojily k nedávné dohodě EU o rozpočtové kázni.