Podle MMF by Japonsko mělo zvýšit daně z obratu

New York - Japonská ekonomika musí zvýšit daně z obratu. Jenom tak se bude tamnímu hospodářství podle Mezinárodního měnového fondu dále dařit. V prvním čtvrtletí letošního roku ekonomika meziročně rostla víc než o čtyři a půl procenta. Na lepším výsledku tamní ekonomiky se podepsala například silná domácí poptávka.

Ačkoliv se japonské ekonomice, která se vzpamatovává z loňského zemětřesení, v prvním čtvrtletí dařilo, je obrovský státní dluh stále největší hrozbou japonské ekonomiky. Země proto musí provést státní reformy a podle MMF by první krok měl být zdvojnásobení daně z obratu  - a to na deset procent.

David Lipton, první náměstek ředitele MMF

„Japonsko se musí vypořádat se svými hlubokými fiskálními problémy. Současným přistoupením k daňovým a sociálním reformám potvrzuje, že se zavázalo k fiskálním reformám, a s tím přetrvá i důvěra investorů.“

Evropská dluhová krize pro japonský státní dluh představuje riziko v jeho dalším vývoji, a proto chce země svou ekonomiku podpořit i jinak. S Čínou a Jižní Koreou se dohodla na jednání o volném obchodu. Ten by totiž mohl pomoci světové i evropské ekonomice v době hospodářských turbulencí.

Podle Liptona teď Japonsko zažívá poměrně silné oživení, u kterého MMF očekává, že nějaký čas přetrvá a bude udržováno. Slabé vnější prostředí, především v Evropě, ale pravděpodobně zbrzdí poptávku po vývozu a zhorší náladu v podnikatelské oblasti.

MMF: Japonská ekonomika musí zvýšit daně z obratu (zdroj: ČT24)