Estonský hostel eliminuje náklady, místo recepce je automat

Tallinn - Špatná ekonomická situace lidi nutí šetřit i na dovolených. Proto si většinou vybírají levnější hotely. Tomu se přizpůsobují i hoteliéři. Třeba v Estonsku mají automatický hostel, levnější cenu nabízejí proto, že zákazníky za přepážkou neobslouží recepční, ale automat.

Při příchodu do hotelu může turistu místo recepční uvítat pouze terminál. Hostel totiž šetří na zaměstnancích. Po vložení kreditní karty pak turista obdrží kód, po jehož vyťukání už může zamířit rovnou na pokoj. A vyplatí se to, turista zaplatí za jednu noc v přepočtu asi 150 korun.

„Během zimních měsíců se počet návštěvníků snížil o víc než deset procent. Proto jsme se rozhodli snížit náklady pomocí automatů. Během jednoho roku tak můžeme ušetřit od 15 do 20 tisíc eur,“ říká manažer hostelu Mark Orav.

Estonský hostel má 90 lůžek v 26 pokojích. Jediné, na co jsou zaměstnanci potřeba, je úklid a snídaně. Manažer zredukoval počet pracovníků na dva. O všechno ostatní se postará elektronika. Třeba svačinu nebo pití hosté dostanou jen od automatu. Podle majitele je to také způsob, jak eliminovat chyby lidí.

„Každý ví, že lidi dělají chyby. My doufáme, že terminál chyby dělat nebude. Říkáme si čím méně zaměstnanců, tím méně problémů,“ prohlásil manažer hostelu.

Hostel je v pobaltských zemích jediný svého druhu. Pokud se tento způsob osvědčí, tak majitel plánuje další ubytovací zařízení postavit i v jiných městech Estonska.

V Estonsku mají místo recepční automat (zdroj: ČT24)