Dimon vysvětloval vysoké ztráty, zasahovala ochranka

Washington - Jamie Dimon, ředitel americké investiční banky JPMorgan Chase & Co, měl dnes před bankovním výborem Senátu co vysvětlovat. Ještě předtím, než se vydal k řečnickému pultíku, však musela zasahovat ochranka, neboť šéfa provázela i skupina hlasitých protestujících. Dimon zdůvodnil vysokou ztrátu, kterou banka utrpěla, a omluvil se.

Manažeři budou pykat

Banka začátkem května šokovala finanční trhy zprávou, že během několika dnů prodělala asi dvě miliardy dolarů (více než 40 miliard korun). Ztráta byla prý výsledkem nevhodně zvolené zajišťovací strategie, jejímž smyslem mělo být investice banky chránit před znehodnocením. Dimon tehdy odmítl, že by ztráta byla výsledkem nějakých machinací. Dnes ale naznačil, že manažeři zodpovědní za ztrátu ponesou následky.

„Je pravděpodobné, že budou něco vracet,“ řekl Dimon zákonodárcům. Vzhledem k výši ztráty se nedá čekat, že by ji zodpovědní manažeři zcela uhradili. Banka jim zřejmě vezme část prémií, případně by jim mohla zkrátit plat.

Reportáž Radky Hlisnikovské (zdroj: ČT24)

Protestující veřejnost hlasitě projevila svůj názor, poté byla vyvedena

Začátek slyšení s Dimonem přerušila část veřejnosti, která byla přítomna v sále a mohla celý proces sledovat. Někteří skandovali, aby se skoncovalo se zabavováním nemovitostí kvůli nespláceným hypotékám, jiní Dimona rovnou nazvali podvodníkem. Protesty trvaly několik minut, než ochranka sjednala v místnosti klid a protestující eskortovala ven.

Dimon během pokřikování nespokojené veřejnosti nehnul ani brvou a v klidu seděl. Před samotným zahájením dotazů, které mu pokládali zákonodárci, se dokonce usmíval.