Drahoš: Úspory srazí konkurenceschopnost české vědy k nule

Praha – Snížení rozpočtu Akademie věd ČR, se kterým počítá návrh státního rozpočtu na rok 2013, povede podle předsedy akademie Jiřího Drahoše k dalšímu snížení konkurenceschopnosti české vědy. Pokud bude návrh schválen, bude se muset propustit několik stovek zaměstnanců a v ohrožení by se mohl ocitnout i velký mezinárodní projekt vědeckého centra BIOCEV.

Návrh státního rozpočtu na rok 2013 počítá se snížením institucionálního financování Akademie věd ČR o 295 milionů korun. Podle Drahoše to představuje v poslední době už druhý velký zásah do hospodaření akademie. „My už jsme přišli v roce 2009 zhruba o půl miliardy a nikdo nám neřekl proč. Teď nám vláda chce vzít dalších 300 milionů s tím, že je to politické rozhodnutí. Tomu nerozumím,“ uvedl Drahoš.

Drahoš už o situaci v pondělí jednal s premiérem. Přednesl mu své argumenty a nyní doufá, že premiér rozhodnutí škrtnout další peníze z rozpočtu akademie zvrátí. Pokud se tak nestane, hodlají vědci sáhnout k lobbingu a pokusit zabránit osekání rozpočtu v parlamentu. „Já doufám, že se najde dostatek rozumných poslanců a senátorů, kteří nám budou rozumět,“ podotkl Drahoš.

Co by znamenaly úspory pro českou vědu?

Pokud stát skutečně pošle v příštím roce akademii o téměř 300 milionů méně, bude to podle Drahoše znamenat tvrdé utahování opasků. V rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál popsal dva krajní scénáře. Pokud by akademie přenesla veškeré úspory na jednotlivé ústavy, znamenalo by to propuštění zhruba 450 zaměstnanců. „Druhé krajní řešení je sanovat všechno z centra. Nebudeme kupovat žádné přístroje, nic nebudeme opravovat, naše konkurenceschopnost tím pádem půjde k nule,“ varoval předseda akademie.

Ušetřit nemalé prostředky by se podle něj dalo také odpískáním projektu BIOCEV, tedy výstavby nového prestižního vědeckého centra. „Já myslím, že by to byla především velká mezinárodní ostuda. My už jsme začali nabírat kvalitní lidi ze zahraničí – cizince i Čechy, kteří se chtějí vrátit,“ poznamenal Drahoš s tím, že na projekt už byly vynaloženy miliony korun a nakoupeny například pozemky.

85 procent projektu je přitom hrazeno z evropských grantů. Pokud tedy Česko nedotáhne projekt do konce, mohlo by to pro ně znamenat další komplikace. „Skutečně ten nejstrašidelnější scénář je ten, že nebudeme schopni ty projekty udržet a budeme muset vrátit peníze do Bruselu,“ obává se Drahoš.

Drahoš nicméně připustil, že stále ještě existuje řada dalších vědeckých projektů, které nemají dobré výstupy a na kterých by se dalo ušetřit. V minulosti prý akademie našla projekty, ve kterých se zbytečně ztrácela spousta peněz, například v oblasti aplikovaného výzkumu.