Hollande vyzval EU, aby přijala důrazné kroky proti dluhové krizi

Řím – Své partnery v eurozóně vyzval francouzský prezident François Hollande k přijetí důrazných opatření proti dluhové krizi. Na schůzce s italským premiérem Mariem Montim navrhl například emise eurobondů, založení společného fondu pro splácení státních dluhů nebo bankovní licenci pro záchranný fodn ESM. To však pravděpodobně narazí na politiku Berlína.

Na konci června hodlá Hollande na summitu Evropské unie vyzvat ostatní představitele, aby přijali sérii opatření na podporu ekonomického růstu, finanční stability a prohloubení ekonomické integrace. Své návrhy již prezident předal předsedovi Evropské rady Hermanu Van Rompuyovi. „Potřebujeme obrazotvornost a tvořivost, s nimiž najdeme nové finanční nástroje,“ řekl Hollande na společné tiskové konferenci s Montim. „K prohloubení finanční unie existuje řada možností jako daň z finančních transakcí, společné vydávání dluhopisů nebo fond k umořování dluhů,“ řekl.

Angela Merkelová
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber

Monti jeho návrhy podpořil. „Oba jsme se dohodli, že postupné kroky, které povedou ke zlepšenému řízení eurozóny, pro ochranu měnové unie před otřesy na trzích nestačí. Diskutovali jsme o některých návrzích na společné dluhopisy a velmi se shodujeme na potřebě zvýšit produktivní investice,“ řekl italský premiér.   

Hollande vyzval k tomu, aby fond ESM dostal bankovní licenci, a mohl si tak půjčovat peníze od Evropské centrální banky. Jeho návrhy vedou Paříž do sporu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která ve čtvrtek odmítla za Německo eurobondy a společné garance evropským bankám.