Amatérsky vyrobená ponorka je teď hitem čínských rybářů

Peking - Problémy s penězi se dají řešit různě. Po svém a originálně se k finanční nouzi postavil jeden dělník z čínské provincie Hubei. Když přišel o práci technika v tamní textilce, brouzdal na internetu tak dlouho, až se definitivně rozhodl, že bude stavět ponorky. Investoval všechno, co měl, a teď slaví úspěchy.

Skvělou díru na trhu, tedy alespoň podle jeho slov, našel konstruktér a nyní majitel továrny Zhang Wuyi, když začal vyrábět rybářské ponorky. „Rybářská ponorka? To tady ještě nebylo - dokud jsem to nevymyslel. Dokonale vyplňuje díru na trhu. Perfektně se hodí na sběr drobných mořských živočichů, jako jsou plži nebo korýši,“ popisuje svůj vynález Wuyi.

  • Amatérsky vyrobená ponorka zdroj: ČT24
  • Amatérsky vyrobená ponorka zdroj: ČT24

Jeho ponorka je vyrobena amatérsky, ale obsahuje vše nezbytné – kyslíkové láhve, motor, sonar, navigaci a mechanické rameno. Jeho vynález je šest metrů dlouhý, má dva metry v průměru a vejdou se do něj dva lidi. Ačkoliv ponorka stojí třicet pět tisíc dolarů, zákazníci si ji nemohou vynachválit.

Zhang Wuyi, konstruktér, majitel továrny na soukromé ponorky

„Nemám žádné odborné znalosti o stavění ponorek, vím ale, jak ji postavit. Je to taková naše tradice. Pokud vím, stavěli Číňani ponorky už před dvěma sty lety. Používám moderní technologie, o své práci tak nemám pochyb.“

Brány Wuyiova doku zatím opustily tři stroje, neboť ponorka se vyrábí většinou ručně, protože dělníci nemají k dispozici stroje. I když se ale konstruktérovi daří, finanční problémy řeší dál. Do byznysu musí Wuyi hodně investovat, postavit jednu ponorku přitom trvá až měsíc. O pomoc žádal i místní vládu, ale ta ho odmítla. Konstruktér se ale odradit nenechává, své ponorky chce začít prodávat i do zahraničí.

Amatérské stavění ponorek jako obživa (zdroj: ČT24)