Jak správně sestavit investiční portfolio?

Praha – Základem pro úspěch každého investora je kvalitní portfolio. Jenže sestavování takového portfolia je vždycky tak trochu sázkou do loterie. Pokud ale chcete investováním alespoň trochu vydělat a neprodělat poslední kalhoty, měli byste jeho přípravě věnovat dostatek času a dodržovat některé zásady. Právě ty si s odborníky probereme v dnešním díle Investiční univerzity. A na praktickém příkladu si ukážeme, jak by mělo vypadat portfolio, když se chceme investováním zabezpečit na penzi.

Ještě než se investor pustí do sestavování svého portfolia, měl by si rozmyslet, jak velké riziko je ochoten podstupovat. Musí učinit zejména rozhodnutí, zda bude investovat konzervativně, tedy s menším rizikem, ale i výnosem, nebo zda je ochoten podstoupit riziko s možností vyššího výnosu. Toto rozhodnutí se bude odvíjet především od postoje investora k riziku a od účelu, ke kterému mají výnosy z jeho investic sloužit.

Důležitou roli při sestavování portfolia hraje také investiční horizont. „Čím delší horizont, tím více rizika si můžeme dovolit. Dlouhodobého investora nemusí tolik pálit krátkodobé kolísání trhů, naopak se chce chránit proti inflaci,“ řekl portálu ČT24 analytik poradenské společnosti Partners Aleš Tůma. Chceme-li investovat peníze na delší dobu, můžeme také sáhnout po méně likvidních aktivech – například po nemovitostech.

Aleš Tůma, analytik společnosti Partners

„I když zprávy vypadají téměř apokalypticky, není dobrý nápad zcela zanevřít na akciový trh. Akcie historicky vzato fungují jako velmi dobrá ochrana proti inflaci – lepší než např. zlato, protože na rozdíl od něj nesou dividendu. Evropě sice hrozí, že se svými socialistickými politikami ekonomicky naprosto zničí, ale jinde ve světě budou vždy příležitosti k růstu.“

Diverzifikace – klíč k bezpečnému portfoliu

Rozmysleli jsme si investiční horizont, ujasnili si svůj postoj k riziku a můžeme se směle pustit do investování. Je ale vhodné vložit všechny peníze do jediného aktiva? Nikoliv. Analytici i finanční poradci se shodují: diverzifikujte, tedy vložte do svého portfolia více různých nástrojů, snižujete tím riziko, že přijdete o všechno.

Diverzifikace přitom neznamená jen to, že vložíte peníze třeba jen do různých akciových titulů. „Až příliš často se v praxi setkáváme s případy, kdy má klient tři a půl akcie z pražské burzy a považuje to za dokonalé portfolio, i když je to spíše ruská ruleta. Obecně je vhodné diverzifikovat nejen mezi různé akcie, ale i mezi jednotlivé třídy aktiv, tedy akcie, dluhopisy, komodity, nemovitosti atd.,“ radí Tůma.

Jiří Šimek, analytik společnosti Citfin

„Je určitě dobré diverzifikovat. Zda se to vyplatí, to investor vidí zpětně – je to jako s pojištěním: Pokud se nic nestane, tak se pojištění nevyplatilo.… Ale dopředu nikdo nikdy neví. Takže i já jsem zastáncem diverzifikace.“

Na druhou stranu ale platí, že nic se nemá přehánět. A tak je to i s diverzifikací. „Přehnaná diverzifikace vede k růstu nákladů na poplatky,“ upozornil portál ČT24 Šimek. Zvláště začínajícím investorům doporučuje spíše užší portfolio, které je snazší sledovat.

Diverzifikace pomocí fondů

Šíře portfolia se samozřejmě bude odvíjet také od toho, do jakého finančního nástroje se investor rozhodne investovat. „Pokud jde o akciové portfolio, optimální počet titulů je řádově v desítkách, pro představu: málokterý fond jich má méně než 30,“ podotkl Tůma. Vybrat, připravit a řídit takové portfolio je však podle odborníků velmi složité. A tak zvláště začátečníkům radí: držte se spíše fondů.

„Dobrou alternativou pro nezkušené investory jsou také programy pravidelného investování, které umožňují např. za 500 korun měsíčně nakoupit kompletní fondové portfolio, o které se stará profesionální správce,“ doplnil Tůma.

16:9
Zdroj: Hynek Glos/isifa/Lidové noviny

Nepodléhejte panice a módě

Když už jsme si portfolio sestavili, měli bychom se ho držet. A to i přesto, že novinové titulky hlásají, že ceny zlata skokově rostou a my zrovna žádné zlato v portfoliu nemáme. Horké módní tipy totiž obvykle nemívají dlouhého trvání. „Investor by měl mít předem rozmyšlený plán, co s portfoliem v jaké situaci udělá, aby pak zbytečně nepodléhal vlivu krátkodobých výkyvů a zbytečně často neměnil skladbu portfolia,“ radí Šimek.

To přitom platí nejen pro zdánlivě výnosné investice, ale i v případě, že trh začne padat. Investování zkrátka vyžaduje trochu psychické odolnosti. Byla by chyba prodat dlouhodobou investici jen proto, že se jí zrovna poslední týden nedaří a na burze padá.

Jiří Šimek

„Investor by se měl vyvarovat absence zdravého selského rozumu a bezhlavě nenakupovat vše, co vidí v médiích nebo co poradí poradci.“

Nenechávejte portfolio bez dozoru

Panice a módě bychom při investování podléhat neměli, na naše portfolio bychom ale také neměli zapomínat. Čas od času se je přeci jen vyplatí zrevidovat, podle toho, kam směřuje ekonomika nebo jak se účel naší investice přibližuje naplnění. „Při pravidelném investování je potřeba také jednou za čas úložku zvýšit přinejmenším o inflaci (s tím, jak roste váš nominální příjem), v opačném případě spoříte reálně stále méně,““dodal Tůma.

Příklad: Zabezpečení na penzi

Dost bylo teorie, na závěr pojďme na praktický příklad. A držme se jednoho z témat, která v poslední době patří k nejdiskutovanějším: zabezpečení na penzi. Odborníkům jsme položili otázku, jak by mělo vypadat portfolio investora, který se chce investováním zabezpečit právě na důchod. Jak jsme si už řekli, bude se zásadně lišit podle toho, jestli je investorovi sotva třicet, nebo se už jeho odchod do penze rychle blíží.

Stáří
Zdroj: ČT24

„Pokud je investorovi třicet a nemá vyřešeno bydlení, šel bych do nemovitosti. Záleží samozřejmě na vztahu k riziku co dál: neměly by chybět akcie, ať už přímo, či prostřednictvím nějakého podílového fondu s rozumnými poplatky. Část konzervativně v dluhopisech, spořicích účtech, kapitálovém životním pojištění,“ uvedl Šimek.

„Někdy se používá pravidlo 'kolik vám je let, tolik procent portfolia v dluhopisech'. Mladý člověk tedy může investovat většinu portfolia do akciových fondů. Samozřejmě záleží na konkrétní situaci, kdy a jak financuje vlastní bydlení atd. V předdůchodovém věku už je třeba být výrazně konzervativnější, ale neznamená to nutně 100 procent dluhopisů,“ konstatoval Tůma.