Dvě třetiny firem nezveřejňují účetní závěrku

Praha - Až 63 procent firem a subjektů ve zkoumaných regionech nezveřejnilo od roku 2006 svou účetní závěrku. Zveřejnit ji přitom nařizuje zákon o účetnictví. Nejhůře jsou na tom společnosti s ručením omezeným, naopak nejlepší disciplínu mají akciové společnosti, kterých odevzdává finanční shrnutí necelá polovina. Zjistila to komora certifikovaných účetních.

Disciplína podniků se přitom rok od roku zhoršuje. Zatímco v roce 2008 uzávěrky zveřejnilo 44 procent firem, loni už to byla jen zhruba třetina. „Nejlépe se s povinností zveřejňovat účetní závěrky vyrovnávají akciové společnosti. Za rok 2008 jich účetní závěrku uveřejnilo 69 procent, za rok 2009 pak 68 procent a za rok 2010 zatím 48 procent,“ uvedla analytička CCB Věra Kameníčková.

Některé firmy nechtějí závěrku odevzdávat z obavy před konkurencí. Menší firma radši riskuje pokutu, než aby zveřejňovala citlivé údaje. Pokud daňová kontrola zjistí, že firma závěrku neodevzdala, může ji za tento přečin pokutovat. Na druhou stranu kontroly nejsou příliš časté a odhalení tak není příliš pravděpodobné.

Řešením, aby firmy závěrky odevzdávaly pravidelně, by byly častější kontroly, ale i větší zapojení berní správy. Firmy někdy závěrku odevzdají jen písemně spolu s daňovým přiznáním, takový dokument se ale na internet nedostane.