Barroso: Bankovní unie je možná i bez změny smluv o EU

Los Cabos - Pro členské země eurozóny bude prioritou rychle se dohodnout na podmínkách vytvoření bankovní unie, která bude jednou z předpokladů hlubší ekonomické integrace zahrnující společný dohled nad bankovním sektorem. Na summitu G20 to řekl prezident Evropské unie Herman Van Rompuy. Podle předsedy Evropské komise Josého Barrosa k tomu nebude ani nutné měnit smlouvy o EU.

„Bankovní unii lze vytvořit velmi rychle, návrh můžeme připravit do podzimu. A udělat to můžeme i bez změny smluv,“ tvrdí Barroso. Na bankovní integraci se nyní klade v Evropě priorita. To na summitu G20 potvrdil i Van Rompuy. Zatímco ostatní prvky hlubší integrace, například fiskální unie či společné dluhopisy eurozóny, zřejmě zaberou mnohem více času, než se podaří dohodnout konkrétní rámec, u bankovní unie by to podle Van Rompuye takový problém být neměl.

„Prezident Evropské centrální banky hovořil o desetiletém plánu (ekonomické integrace). Já si myslím, že u mnoha otázek se můžeme posunout mnohem rychleji,“ soudí prezident EU, jinak také předseda Evropské rady. I když eurozóna na svém nadcházejícím summitu koncem června nepřijme žádné konečné rozhodnutí, důležitější než tempo prosazování ekonomické integrace je podle Van Rompuye samotné rozhodnutí integraci prosazovat.

„Nejdůležitější je ale to, že ukážeme vůli napravit nedostatky politické infrastruktury společné měny,“ dodal Van Rompuy. „I když v červnu nepřijmeme definitivní rozhodnutí, ta cesta, ta trajektorie, je každému naprosto zřejmá a v takovém případě je tempo méně důležité než rozhodnutí, které učiníme,“ dodal.

Ilustrační foto
Zdroj: Yves Logghe/AP/ČTK

Vytvoření bankovní unie patří společně se zavedením společných evropských dluhopisů k plánům, které mají Evropě pomoci vymanit se z dluhové krize a podpořit hospodářský růst. Názory na tento plán se ale různí. Například Česká republika plán na vytvoření bankovní unie odmítá. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je prý bankovní dohled vykonávaný Českou národní bankou kvalitní. Zavedení bankovní unie by mohlo Česko poškodit.