Vláda schválila vložení majetku ČSA do Českého Aeroholdingu

Praha - Nečasův kabinet na svém dnešním zasedanání schválil návrh na vložení majetku Českých aerolinií do vznikajícího Českého Aeroholdingu. Vložením národního leteckého dopravce bude dokončen proces vzniku holdingové struktury v českém letectví.

Majetek Českých aerolinií odhadl nezávislý znalec - společnost E & Y Valuations - na 148,474 milionu korun. Do Českého Aeroholdingu se ale podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba bude vkládat jen část tohoto majetku. Půjde o sumu 100,198 milionu korun, která bude do aeroholdingu vložena prostřednictvím emise 238 kusů nových akcií. Každá z nich bude mít podle návrhu ministerstva hodnotu 421 000 korun. Všechny akcie zůstanou v držení ministerstva financí. Zbylých zhruba 48 000 korun bude podle Jakoba použito na vytvoření emisního přeplatku.

Český Aeroholding

je česká holdingová společnost, jejímž jediným akcionářem je stát reprezentovaný Ministerstvem financí ČR. Jedním z cílů Českého Aeroholdingu je koordinované řízení, určování další strategie, zajištění financování a dosažení úspor sdílením služeb v celé skupině. Firma vznikla před rokem v březnu a za loňský rok vykázala hrubý zisk předběžně 306 milionů korun. Peníze chce firma použít na nákup dceřiných společností ČSA.

Součástí aeroholdingu jsou již původní dceřiné společnosti ČSA Services, Czech Airlines Technics, Czech Airlines Handling a charterový dopravce Holidays Czech Airlines. Jejich celková hodnota podle internetového portálu Euro.cz dosahuje 2,3 miliardy korun. Do celkové hodnoty aerolinií nemohou být započtena letadla, která má dopravce na leasing. Hodnota firmy se zvýší v okamžiku, kdy peníze za 13 airbusů doplatí.

V roce 2010 snížily ČSA provozní ztrátu na 1,1 miliardy korun z předchozích 3,2 miliardy korun. Výnosy aerolinií klesly na 16 miliard z 19,7 miliardy v roce 2009. Auditované hospodářské výsledky za loňský rok společnost dosud nezveřejnila.

Jan Procházka, analytik společnosti Cyrrus

„Teď už asi nemá cenu řešit, jestli to bylo dobře, nebo špatně. Proces probíhá a myslím si, že stát se rozhodl správně v ten moment, kdy vlastní dvě společnosti, které podnikají v jednom oboru a přitom jedné se mimořádně daří a druhá byla tak trochu na hraně.“