Cameron: Francouzské firmy prchající před daněmi rádi přivítáme

Los Cabos - Britský premiér David Cameron na summitu skupiny G20 v Mexiku kritizoval nového socialistického francouzského prezidenta Françoise Hollanda, který plánuje prudké zvyšování daňové zátěže bohatých lidí a velkých společností. Cameron vyprovokoval rozčilené reakce Paříže zejména tím, že slíbil ve své zemi uvítat francouzské podnikatele a firmy s otevřenou náručí poté, co je z Francie drakonické daně vyženou.

Cameron se na setkání s podnikateli před zasedáním summitu strefoval do představ francouzských socialistů, kteří chtějí řešit problémy eurozóny a podpořit ekonomický růst zvyšováním daní a vládních výdajů, tedy právě tím, co z velké části evropské problémy vyvolalo. „Myslím, že je chybné mít naprosto nekonkurenceschopnou horní sazbu daně z příjmu,“ řekl Cameron.

Británie pro francouzské boháče „rozvine červený koberec“

Cameron prohlásil, že pro francouzské bohaté a podnikatele „rozvine červený koberec“, pokud Hollande splní předvolební slib a zvýší horní sazbu daně pro příjmy nad milionem eur (25,4 milionu korun) ročně na 75 procent. Řekl, že „přivítá v Británii více francouzských podniků, které budou platit daně na naše zdravotnictví, školy a všechno ostatní“.  

Francouzští činitelé Cameronova slova vzápětí odsoudili. „Doufám, že to byla vyjádření vyřčená po večeři a že Cameron nebyl plně při smyslech, když to říkal, protože takové věci se prostě neříkají,“ reagoval socialistický kandidát na šéfa parlamentu Claude Bartolone. Šéf francouzských komunistů Pierre Laurent odsoudil Camerona za to, že prý chce udělat z Británie daňový ráj.

Britská vláda letos snížila nejvyšší sazbu daně z příjmu na 45 procent z 50 procent, kam ji před několika lety zvedla předešlá labouristická vláda z původních 40 procent. Vláda poukázala na to, že tato sazba žádné zásadní příjmy nikdy nepřinesla, protože bohatí mají při vysoké sazbě motivaci snížit své daňové povinnosti na minimum.