Obama: Evropané si uvědomují naléhavost situace

Los Cabos - Americký prezident Barack Obama v úterý večer na summitu G20 vyjádřil přesvědčení, že Evropané zvládnou dluhovou krizi eurozóny, i když připustil, že nemají žádné zázračné řešení, které by vše vyřešilo během týdnů či měsíců. Obama komentoval i jednání Ruska a Číny o Sýrii. Velmoci nepřistoupily na žádný plán na zbavení syrského prezidenta Bašára Asada moci, ale uvědomují si podle něj riziko propuknutí rozsáhlé občanské války.

Obama vystoupil na tiskové konferenci v mexickém letovisku Los Cabos po jednání summitu skupiny velkých světových ekonomik G20, který vedle dalšího snižování rozpočtových deficitů v závěrečném prohlášení zdůraznil také růstová opatření. Evropští představitelé chápou, co je v sázce, hodnotil Obama průběh debat, které byly ve stínu prohlubující se krize eurozóny.

„Chápou, že je nezbytné, aby podnikli smělé a rozhodné kroky. Jsem přesvědčen, že mohou tuto zkoušku splnit,“ dodal. Současně však varoval, že reformy chystané Evropany nepřinesou okamžité řešení. „Žádný z těchto kroků nebude zázračným řešením, který celou tuhle věc úplně vyřeší během dvou týdnů či dvou měsíců. Ale každý krok ukazuje na fakt, že Evropa směřuje spíše k další integraci než k rozpadu,“ prohlásil.

Udržet euro za každou cenu

Udržet euro za každou cenu – to je hlavní závěr mexického setkání 20 nejmocnějších zemí planety. Je přitom jedno, jak dlouho to bude trvat, hlavně aby na konci stála rostoucí ekonomika a zaměstnaní Evropané. Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová prohlásila, že „byla zasazena semínka celoevropského plánu oživení“. „Nezáleží na tom, jestli to bude trvat dlouho, musí se to udělat dobře,“ řekla s tím, že Evropa musí současně usilovat o krátkodobé i dlouhodobé kroky.

Návrh závěrečného prohlášení summitu G20:

„Silný, udržitelný a vyvážený růst je nadále hlavní prioritou G20, protože vede ke vzniku pracovních míst a zvyšuje blahobyt lidí na celém světě.“

Německá kancléřka Angela Merkelová poznamenala, že debata o růstu byla „velmi vyvážená“, a zopakovala, že v souvislosti s růstem „nejde jen o peníze“.

Představitelé nejsilnějších ekonomik ze skupiny G20 toho chtějí dosáhnout zejména posílením hospodářského růstu a podporou vzniku pracovních míst. Také se dohodli na zvýšení úvěrových zdrojů Mezinárodního měnového fondu, které by se nově mohly až zdvojnásobit na 450 miliard dolarů.

Francouzský prezident François Hollande hovoří během tiskové konference na summitu G20
Zdroj: ČT24

Hollande: Návrh na využití záchranného fondu stojí za zvážení

Francouzský prezident François Hollande oznámil, že očekává příští rok přijetí kontroverzní daně z finančních transakcí. Podle něj Itálie také navrhla využít stálý evropský záchranný fond (ESM) k nákupu dluhopisů států eurozóny v problémech. Hollande řekl, že návrh stojí za zvážení a bude o něm jednat v pátek v Římě on a premiéři Německa, Itálie a Španělska.

Vyslovil se také skepticky k možnosti prodloužení lhůt pro splnění řeckých závazků, protože by to podle něj znamenalo větší výdaje z prostředků Evropské unie. Podle něj je třeba hledat jiné cesty, jak Řecku pomoci. Ocenil také, že na summitu „bylo nejdůležitějších cílů, včetně růstu, dosaženo“. Nedávno zvolený Hollande se snaží při řešení dluhové krize vedle škrtů prosazovaných Německem klást důraz také na posílení růstu.

„Zavazujeme se přijmout opatření na posílení poptávky, podporu světového růstu a obnovení důvěry,“ uvádí závěrečné prohlášení schůzky bez dalších podrobností. Současně připomíná pokračování úsilí o „omezování rozpočtové nerovnováhy“. Prohlášení také doporučuje eurozóně zvážit konkrétní kroky k „integrovanější finanční architektuře“, která by zahrnovala společný dohled nad bankami, řešení situace zkrachovalých bank a záruky na vklady.

Nyní bude řešit problémy eurozóny summit EU na konci června, který by měl právě zahájit proces hlubší integrace snahou o bankovní unii.

Obama: Rusko a Čína nejsou pro odstavení Asada od moci

Na tiskové konferenci po jednání summitu G20 byly komentovány také rusko-čínské diskuze o budoucnosti Sýrie. „Rusko a Čína nepřistoupily na žádný plán na zbavení moci syrského prezidenta Bašára Asada, ale uvědomují si riziko propuknutí rozsáhlé občanské války v Sýrii,“ poznamenal Barack Obama. Rusko i Čína blokují v Radě bezpečnosti OSN tvrdší kroky proti Assadovu režimu. Tvrdí, že řešení musí přinést politický dialog, což syrští povstalci odmítají.

Obama zopakoval americký postoj, podle něhož Asad ztratil veškerou legitimitu. Podle Obamy není představitelné žádné řešení na ukončení násilí, které by také znamenalo setrvání Asada u moci. Americký prezident uznal, že přes intenzivní jednání na summitu G20 vedoucí představitelé Ruska i Číny nezměnili svůj postoj. „Nyní bych netvrdil, že Spojené státy a zbytek mezinárodního společenství mají stejný přístup jako Čína a Rusko, ale jsem přesvědčen, že si uvědomují riziko rozsáhlé občanské války,“ prohlásil Obama.

Britský premiér David Cameron na tiskové konferenci summitu G20
Zdroj: ČT24

Cameron: Putin nechce, aby Asad zůstal u moci

Britský premiér David Cameron na tiskové konferenci nejprve řekl, že ruský prezident Vladimir Putin v Los Cabos změnil názor na setrvání Asada u moci. „Máme rozdílné názory na podobu a načasování přechodného období, ale je pozitivní, že Vladimir Putin dal jasně najevo, že nechce, aby Asad zůstal v Sýrii u moci,“ prohlásil Cameron.

„Není důležitá jen změna režimu, která musí proběhnout na základě ústavy, ale taky to, aby byl nastolen mír a skončilo zabíjení,“ řekl Vladimir Putin. Společně s Obamou pak vyzval k okamžitému zastavení násilí v Sýrii.

Závěrečné prohlášení summitu se ale věnuje i Saudské Arábii a Číně. V obou případech jde o pozitivní hodnocení. Rijád totiž rozhodl o zvýšení ropné produkce, aby příliš nerostla cena suroviny, Čína zase slíbila, že uvolní kurz juanu.