Opatovická elektrárna hledá zdroje uhlí, zatím marně

Opatovice nad Labem - Ani po dvanácti dnech od poslední dodávky nedostala Opatovická elektrárna nové zásoby uhlí. Obchodní spory s těžařskou firmou Czech Coal zůstávají na mrtvém bodě. O zajištění výroby tepla a teplé vody pro desítky tisíc domácností se už zajímá i Bezpečnostní rada Pardubického kraje.

Čas utíká a zásoby se tenčí. Poslední vlak s uhlím do opatovické elektrárny dorazil osmého června. Těžařská firma vypověděla smlouvu, kterou elektrárna dál považuje za platnou. „Bezpečnostní rada vyzvala jak vedení opatovických elektráren, tak dodavatele, aby urychleně jednali a celou záležitost vyřešili,“ řekl Radko Martínek, hejtman Pardubického kraje. 

Pokud elektrárna uhlí nesežene a zásoby dojdou, nastane krize. „Budeme muset odstavit celé zařízení, to znamená zastavení dodávek tepla a elektřiny,“ řekl Václav Pašek, výkonný ředitel elektrárny. 

Těžařská firma podle své mluvčí po vypovězení smlouvy čeká na novou objednávku elektrárny. „Nabídka ze strany Czech Coalu pro elektrárnu Opatovice na dodávky hnědého uhlí stále platí,“ uvedla Gabriela Benešová, mluvčí Czech Coal. Smlouvu minulý týden vypověděla společnost Czech Coal kvůli údajným dluhům, které ale elektrárna odmítá.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

K urychlenému urovnání vztahů vyzývají firmy všechna města, která jsou na dodávkách závislá. „Chci věřit tomu, že se elektrárna Opatovice zachová podle deklarace, že zajistí dodávky tepla i teplé vody,“ doufá starosta Chrudimi Petr Řezníček. 

Uhlí ze zahraničí má jiné parametry

Elektrárna hledá náhradní zdroje paliva. Oslovila Sokolovskou uhelnou i Severočeské doly. „Ta odpověď byla negativní, vzhledem k tomu, že každý z těchto subjektů má své vlastní zdroje, které musí zásobovat,“ řekl Pašek.  

Pokud by elektrárna sáhla po uhlí ze zahraničí, které má ovšem jiné parametry, znamenalo by to velké investice do zdejších technologií a v konečném důsledku možná i vyšší ceny pro konečné spotřebitele. V jakém rozsahu a zda vůbec, zatím firma nedokáže odhadnout.