V případě úbytku zakázek budou firemní mzdy dotovány

Praha – V případě úbytku zakázek nebudou muset firmy nutně snižovat stavy. Vyplývá to z dohody mezi ministerstvem práce a sociálních věcí a Svazem průmyslu a obchodu. Pracovníci totiž dostanou téměř dvě třetiny mzdy a budou se vzdělávat. Takzvaný kurzarbeit má odstartovat 1. září tohoto roku a rozděleno by mělo být letos a v příštím roce dohromady osm set milionů korun. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

Zaměstnanci, jejichž podnik se dostal do potíží, dostanou 60 procent své mzdy. „Použijeme na to prostředky z evropských vzdělávacích fondů,“ řekl deníku ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Lidé s dotovanou mzdou totiž nezůstanou doma, ale absolvují v až půlroční odstávce různá školení. „Velmi nám záleží na tom, aby to nebylo žádné účelové přednášení v kanceláři, ale skutečná rekvalifikace ve výrobě. Zaměstnanci pak budou pro podnik daleko flexibilnější,“ uvedl viceprezident svazu Pavel Juříček.   

Kdo podporu získá, bude posuzováno jednotlivě. Konečná kritéria představí ministerstvo až v létě. Šance firem na dotace mezd bude záviset hlavně na kvalitě plánu restrukturalizace podniku a míře propadu zakázek. Firmy ovšem dostanou z evropských fondů nejvýše 30 procent celkové částky, kterou budou muset školícím se zaměstnancům vyplatit.