Britští lékaři stávkují poprvé po 37 letech

Londýn - Po třiceti sedmi letech dnes britští lékaři vstoupili do stávky. Během 24 hodin budou ošetřovat jen naléhavé případy. Nemocnice proto musely zrušit většinu plánovaných zákroků. Zatím ovšem není jasné, jak je stávka ve skutečnosti rozsáhlá. Doktoři z Velké Británie tak dávají najevo svůj nesouhlas s plánovanými změnami v penzijním systému. Na to, aby měli nárok na plnou penzi, by museli pracovat do 68 let.

Britská vláda varovala, že stávka bude znamenat odložení zhruba milionu naplánovaných zákroků. Dopad akce bude zřejmě menší, protože stávkovat se chystá jen asi čtvrtina lékařů. Podle spolupracovníka České televize Milana Kocourka zatím není jasné, kolik doktorů se protestu přesně zúčastní. „Asi 80 procent lékařů se v hlasování vyjádřilo pro nějakou akci podobnou stávce. Ale zdá se, že jen jedna čtvrtina z nich skutečně nenastoupila do práce,“ dodává.

Stávka se podle listu The Guardian týká asi třetiny ordinací obvodních lékařů, v některých nemocnicích byly odloženy rutinní operace či konzultace. Také The Daily Telegraph předpovídal, že podle jeho průzkumu se stávka nedotkne dvou třetin ordinací. The Guardian současně uvádí příklady ordinací, kde lékaři normálně fungují, ale mají na rukávu protestní pásku a v čekárně vyvěsili důvody, které je ke stávce vedly.

Britský ministr: Reforma penzí proběhne tak jako tak

Ministr zdravotnictví Andrew Lansley odsoudil stávku jako „bezúčelnou“ a zdůraznil, že vláda reformu penzí stejně provede. Podle něj Britská lékařská asociace (BMA), která stávku organizuje, jen „vyvolává nejistotu a problémy pro pacienty, z nichž většina může jen snít o tom, že bude mít penze jako oni“. Šéf asociace Hamish Meldrum označil Lansleyho výroky za „bezostyšně zavádějící“. Labouristický stínový ministr zdravotnictví Andy Burnham řekl, že chápe hněv lékařů vůči vládě, ale že by ho neměli pocítit pacienti. 

Britská lékařská asociace (BMA) sdružuje 130 000 lékařů a na stávce se dohodla v květnu. Nelíbí se jí plánované změny v penzijním systému, kvůli kterým budou muset lékaři za kariéru zaplatit více peněz.

Milan Kocourek, spolupracovník České televize

„Lékaři sami říkají, že nejde o stávku jako takovou, jenom odmítají sloužit normálním způsobem. Soustředí se proto na nouzové případy, pohotovost apod.“

Komentář Milana Kocourka (zdroj: ČT24)

Nejvíce na to prý doplatí mladí lékaři, kteří budou muset během kariéry zaplatit o statisíce liber víc. Lékaři tvrdí, že již nyní přispívají na penze víc než ostatní státní zaměstnanci a že na jejich důchody není třeba ze státní kasy doplácet.

Britští lékaři odcházejí do penze v 60 letech. Ti, kteří si vydělávali 120 000 liber (3,8 milionu korun), mají nárok na roční penzi ve výši 48 000 liber ročně. Nová pravidla zvýši věk pro odchod do důchodu na 68 let a penze bude činit 68 000 liber ročně, ale lékaři budou muset za kariéru odvést do důchodového systému o 200 tisíc liber víc než v současnosti.