České zaměstnance už nezajímá jen výše platu

Praha – Návyky českých zaměstnanců se v posledních letech změnily. Téměř polovina z nich by například byla ochotná vzdát se části svého platu, pokud by se tím vyhnuli propouštění. To souvisí hlavně se špatnou ekonomickou situací.

Průzkum Workmonitor personálně-poradenské společnosti Randstad prokázal, že pokud mají zaměstnanci pocit, že jsou ohroženi, jsou ochotní přistoupit ke kompromisům, a to včetně snížení svého platu. Propouštění je ale krajním krokem i pro firmy. Předtím, než k němu přistoupí, se snaží redukovat jiné náklady, snižovat benefity a podobně.

Další změnou je i to, že pro lidi už není plat hlavní prioritou. Na významu nabírá množství volného času, ale i atmosféra na pracovišti a příjemní kolegové. "To je skutečná změna, protože 20 let po změnách ve východní Evropě si začínáme uvědomovat, že to nejsou jen peníze, ale také dobrá atmosféra, dobří kolegové a taky možnost trávit čas s rodinou nebo s přáteli. Toto začíná být stejně důležité pro české zaměstnance jako plat, řekla ředitelka společnosti Randstad Agnieszka Nordbo.

Rozhovor s Agnieszkou Nordbo (zdroj: ČT24)

Změny v trendech jsou postupné tak, jak se rozvíjí česká ekonomika. Lidé si postupně mohou dovolit víc, a tak se mohou zaměřit více na svůj volný čas. „Lidé pracují proto, aby žili, ne obráceně,“ řekla Nordbo. Podobně je tomu i v okolních zemích. Jedna zvláštnost ale Čechům zůstala, čeští zaměstnanci jsou totiž výrazně pesimističtější než jejich kolegové v jiných zemích.