Církevní restituce: Opozice nechce o daňových úlevách ani slyšet

Praha – Církevní restituce, velmi skloňované téma před krajskými volbami, nabírá nových obrátek. Opozice kritizuje nejen výši náhrad, ale taky daňové úlevy. Vláda totiž navrhuje, aby církve neplatily z vráceného majetku žádné odvody a ani daň z příjmu v případě, že ho prodají. Pro sociální demokraty jsou restituce tématem číslo jedna, chtějí na něm postavit kampaň.

Pro opozici uprostřed světové finanční krize znamená odpuštění daní další důvod, proč církevní restituce blokovat. „Pokud se církve rozhodnou majetek prodat, měly by z něho platit daň tak jako všechny ostatní subjekty,“ tvrdí Bohuslav Sobotka, předseda sociálních demokratů.

Ministr financí Miroslav Kalousek

„Je to naprosto stejné zacházení jako se všemi restituenty.“

Církve zatím neumějí odhadnout, kolik majetku budou v budoucnu chtít prodat. A kolik reálně na daních ušetří. Můžou to ale být stovky milionů. Poslanci se vrátí k církevním restitucím už zítra. Kvůli obstrukcím opozice se ale k hlasování zřejmě znovu nedostanou.

Obstrukce a zdržování, které zažívají poslanci ve sněmovně v posledních dnech, má totiž jasný smysl. Sociální demokraté potřebují téma církevních restitucí přenést na září. A pak ho použít jako hlavní motiv své krajské předvolební kampaně.

Restituce roztrhly politickou scénu

„Pro nás je důležité, aby to téma zaznívalo co nejdéle ve společnosti, tak aby všichni měli možnost přesvědčit své poslance, které volili, o tom, že toto není správná cesta,“ tvrdí poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

A koalice si uvědomuje, do jak složité situace se dostává. Podle posledních průzkumů totiž majetek nechtějí církvím vracet dvě třetiny obyvatel.

„Téměř žádné body u veřejnosti nám to nepřidává. Myslím, že ty průzkumy veřejného mínění čteme všichni a evidentně je vidět, že to populární věc není, přesto si myslíme, že je to třeba udělat,“ říká předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura.

Podzimní volby se přitom od těch minulých před čtyřmi lety liší - tentokrát to je ČSSD, kdo ovládá kraje, a pravice - tedy ODS a TOP 09 - kdo se bude snažit dobýt ztracené pozice.

Církevní restituce ožehavým tématem (zdroj: ČT24)