Kalousek chystá další utahování opasků

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek chce v příštích třech letech zmrazit jak objem platů státních zaměstnanců, tak i všechny sociální dávky a dotace do zdravotnictví. Navrhuje to v prvním chystaném dokumentu státního rozpočtu na příští rok. Kromě toho ministr počítá se zvýšením DPH a se zpomalením růstu penzí. Pro všechny své úsporné plány má podporu celé koalice.

Kalousek chystá další utahování opasků

„Neroste-li ekonomika, nebohatneme a nemůžeme si ani zvyšovat platy a dávky,“ podotýká Kalousek.

Kromě sociálních dávek proto počítá ministr financí i se zmrazením platů všech 430 tisíc veřejných zaměstnanců. Ti dnes pobírají v průměru 23 800 korun. Odboráři plán ministra financí na dlouhodobé zmrazení platů státních zaměstnanců kritizují. Kvůli zvyšování cen jim totiž hrozí pokles životní úrovně.

„Zmrazení platů ve státní sféře považuji za naprosto nehorázné. Obzvláště, když vidíte souvislost s ostatními reformami, které budou vytahovat čím dál víc peněz z jejich peněženek,“ tvrdí Radka Sokolová, místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů.

Stát hodlá v příštích třech letech zvyšovat jenom penze, ty ale porostou mnohem pomaleji, než byli důchodci zvyklí. Zatímco podle původního zákona měl od příštího roku průměrný důchod vzrůst o 428 korun, podle nového zákona, který už prošel sněmovnou, to bude jen 156 korun.

Kalouskův návrh úsporného rozpočtu má podporu celé koalice, opozice protestuje

„Zmrazení platů ve státní správě a zmrazení dávek je jeden z posledních kroků, abychom ten schodek neměli ještě vyšší,“ říká Pavel Suchánek (ODS), předseda rozpočtového výboru sněmovny.

Naopak levicová opozice už teď vládní rozpočtové škrty kritizuje. „Tohle všechno jsou negativní signály, které lidem říkají: neutrácejte, budete mít méně peněz, musíte šetřit a ekonomika se zpomaluje,“ podotýká Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD.

Vláda jednala o Kalouskově prvním rozpočtovém materiálu toto úterý. Znovu se k němu vrátí příští týden.