Nealkoholický bezový likér je vynikajícím vývozním artiklem

Londýn - Bezový likér je stále oblíbenější. V Británii patří z pohledu exportu k nejrychleji rostoucím nealkoholickým nápojům. Z ostrovů míří do jednadvaceti zemí světa. Sběr bezových květů, ze kterých se likér vyrábí, začíná na tamních farmách právě teď.

Sladká vůně, záplava bílých květů a kolem nich se to hemží sběrači. To je v létě celkem typický obrázek mnoha anglických farem. V červnu totiž dozrávají bezové květy, ze kterých se tu pak vyrábí tradiční letní nápoj.

„Nechceme konkurovat výrobcům limonád. Výroba likéru je opravdu hodně sezonní a specifická pro tuto oblast,“ říká Phillip Nash, zemědělec ze Sussexu.

Sbíráním květů si mnozí vydělávají na dovolenou

„S manželem sbíráme květy každý rok, většinou jezdíme na víc dní. Denně natrháme až 30 kilo květů. Peníze, které si vyděláme, pak většinou použijeme na dovolenou,“ podotýká Valerie Jacksonová, sběračka bezových květů.

Mnoho lidí si dělá „bezovku“ podomácku

Mnoho rodin si bezový likér vyrábí podomácku, jen z květů bezů, které rostou na jejich polích. Někteří se ale pustili do produkce lahodného nápoje ve velkém. Je totiž jedním z nejrychleji rostoucích vývozních artiklů.

„Vyvážíme přes milion lahví do celého světa, na víc než 21 různých trhů, jako jsou Spojené státy, Kanada, teď je naším největším trhem Japonsko. Prodáváme i do Skandinávie a Německa,“ doplňuje Pev Manners, ředitel Ovocné farmy Belvoir.

Cena likérů se pohybuje v průměru kolem 10 liber za litr, to je v přepočtu zhruba 300 korun. Bez se dřív používal hlavně k léčbě respiračních poruch a k celkovému zlepšení kondice. Teď ho přírodní medicína využívá k léčbě kožních nemocí, jako jsou ekzémy nebo lupénky.

Bezový likér je stále oblíbenější (zdroj: ČT24)