Těžba v Peru má pokračovat, i přes nesouhlas místních

Lima - Kontroverzní projekt těžby zlata a mědi na severu Peru bude s největší pravděpodobností pokračovat. Svůj souhlas s projektem totiž vyjádřil tamní prezident Ollanta Humala. Kvůli plánům těžit na dole Conga přitom zažila země koncem loňského roku dokonce výjimečný stav, když do ulic vyšli místní farmáři. Bojí se, že proces dolování cenných kovů může kontaminovat místní vody.

Projekt má hodnotu bezmála pěti miliard dolarů (v přepočtu skoro čtyři miliardy eur). V takových číslech se znečištění životního prostředí toxickými látkami zřejmě ztratí. Zájem na těžbě totiž nemá jen americký investor, ale i místní politici. 

Ollanta Humala, peruánský prezident

„S těžbou souhlasím, moje vláda nepřipustí, aby těžba jakkoliv narušila místní standardy. Není možné, aby došlo k omezení pitné vody pro místní obyvatele.“

Do ulic města Cajamarca pár kilometrů od dolu Conga však po Humalově rozhodnutí vyšly desítky lidí, většinou místních chovatelů dobytka. Na jezerech jsou plně závislí, vodu z nich berou pro sebe, dobytek i na zavlažování. „Moji lidé mají důstojnost. Nenecháme je nás utlačovat,“ uvedl místní demonstrující Idelco Hernandez.

Protesty proti dolům cenných kovů zažila země několikrát. Kvůli těžbě v regionu Cajamarca vyšly loni do ulic tisíce lidí. Demonstrace přerostla v násilnosti a prezident vyhlásil výjimečný stav. Desítky lidí byly zraněny. Těžební projekt se tak nakonec povedlo odložit. Jestli se to povede i tentokrát, není zatím zcela jasné.

Protesty proti těžbě v Peru (zdroj: ČT24)