Řecký chtíč po zmírnění podmínek finanční pomoci nebude vyslyšen

Berlín - S blížícím se summitem EU vyvstává otázka zmírnění podmínek finanční pomoci pro Řecko. Zadlužená země doufá, že jim věřitelé vyjdou vstříc. U Německa ale narazí, podle mluvčího německé vlády Steffena Seiberta se totiž žádné rozhodnutí ohledně Řecka neočekává. Kancléřka Angela Merkelová mezitím uvedla, že se obává, aby se summit nezaměřil na příliš jednoduchá řešení.

Seibert: Evropští partneři se budou držet dohodnutého programu

„Já myslím, že všichni evropští partneři se budou držet programu,“ řekl podle agentury Reuters mluvčí. Nejprve podle něj musí do Řecka dorazit takzvaná „trojka“ - zástupci Evropské unie, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Věřitelé prý musí zjistit, jak efektivně Řecko program využívá.

„Na základě toho budeme hovořit o případných nutných úpravách programu. To je rozvrh, kterého se všichni v Evropě drží. Takže neočekávejte, že se k Řecku přijde na nějaké řešení,“ řekl Seibert.

Řecko
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Nic nevzejde ani ze schůzky Merkelové a Hollanda

Ve středu, tedy těsně před summitem EU, se má ještě sejít Merkelová a francouzský prezident François Hollande. Podle Seiberta se žádné konkrétní rozhodnutí nedá očekávat ani od této schůzky.

„Naše měnová unie, což je mnohem víc než jen měnová unie, má samozřejmě problémy. Úrokové sazby, které některé země musejí platit, jsou součástí těch problémů. Německá vláda to dobře ví a je odhodlána najít z této krize dobré východisko,“ řekla Merkelová prostřednictvím mluvčího.

Summit EU se koná tento čtvrtek a pátek. Očekává se, že se bude zabývat návrhem na vytvoření takzvané bankovní unie, která předpokládá jednotný dohled nad bankovním sektorem v členských zemích, a také se společným pojištěním vkladů. Lídři Německa, Francie, Itálie a Španělska také navrhli projednat prorůstová opatření asi za 130 miliard eur (zhruba 3,4 bilionu korun).