Hollande versus Merkelová: Eurobondy a bankovní unie

Paříž – V předvečer dvoudenního summitu Evropské unie se dnes schází německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Očekává se, že dojde na ostré rozpory, jak pokračovat v řešení dluhové krize eurozóny, a žádné konkrétní rozhodnutí se tak očekávat nedá. Oba totiž mají jinou vizi. Hollandova vize počítá s emisí eurobondů, založením společného fondu pro splácení státních dluhů nebo bankovní licencí pro záchranný fond ESM, což všechno Berlín odmítá. Merkelová se v úterý nechala slyšet, že dokud bude naživu, společné ručení za dluhy v EU nepředpokládá.

Německá kancléřka se na včerejším setkání s poslanci koaličních svobodných demokratů (FDP) vyslovila důrazně proti návrhům zavést nástroje společného garantování dluhů zemí eurozóny a vydávání eurobondů, které prosazuje jižní křídlo eurozóny v čele s Francií. Požaduje nejprve vytvoření politické unie. Řídí se v tom názorem většiny Němců, kteří nehodlají platit dluhy ostatních, pokud nad nimi nebudou mít účinnou kontrolu. Sdílení dluhů označila za „ekonomicky mylné a kontraproduktivní“.

Reagovala tak na vyjádření francouzského prezidenta Françoise Hollanda. „Já považuji eurobondy za jednu z možností. Ale ne až za deset let. Pokud zde bude unie a integrace, budou eurobondy v Evropě užitečným nástrojem a já na tom budu dál pracovat,“ řekl Hollande na páteční schůzi představitelů Francie, Německa, Itálie a Španělska v Římě.

Vladimír Pikora z Next Finance: Summit bude k ničemu, nová řešení nepřinese

„Angela Merkelová brilantně prokoukla, že společné dluhopisy (eurobondy) jsou jen odsunutí problému. Předlužené země se sice dostanou k penězům, ale stále budou nezdravě zadlužené. Vlastně tím budou zadlužené ještě víc. Cenou za to bude rozlití dluhu po celé Evropě a prodražení dluhu dosud zdravým zemím, což je nakonec také oslabí.“

Euro
Zdroj: Federico Gambarini/ISIFA/EPA

Merkelová: Můžeme v budoucnu žít v blahobytu?

„Neexistuje kouzelný vzoreček, s nímž lze překonat krizi. Musíme důsledně uplatňovat, co jsme už schválili,“ tvrdí německá kancléřka Angela Merkelová. Hospodářská a měnová unie se podle ní musí stát „unií stability“, žijeme prý v klíčových měsících pro budoucnost Evropy.

Řeč bude i o bankovní unii, Singer má obavy

Některé návrhy, které k vytvoření jednotné regulace bankovního systému v Evropské unii v minulých dvou týdnech unie předkládala, značně ohrožují finanční stabilitu České republiky. „My jsme jednoznačně konstatovali, že některé ty myšlenky typu bankovní unie by mohly být krajně poškozující vliv na českou ekonomiku,“ pohlásil premiér Petr Nečas.

„Bohužel, musím říci, že pro naši zemi a její finanční stabilitu některé věci navrhované v posledních dvou týdnech na úrovni EU znamenají vysoké střednědobé riziko pro finanční stabilitu,“ tvrdí guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Summit EU se koná tento čtvrtek a pátek. Očekává se, že se bude vytvořením bankovní unie zabývat. Návrh předpokládá jednotný dohled nad bankovním sektorem v členských zemích. Lídři Německa, Francie, Itálie a Španělska také navrhli projednat prorůstová opatření asi za 130 miliard eur (zhruba 3,4 bilionu korun).

Na bankovní unii má Merkelová a Hollande odlišní názor

„Francois Hollande by chtěl bankovní unii, tzn. společné ručení za dluhy bank v jižní části Evropy, ale nikoli politickou unii. Angela Merkelová, která dobře ví, o co se jedná, se snaží aspoň naoko bránit německé pozice. Tvrdí, že bankovní unie připadá v úvahu jedině, když bude doprovázena politickou integrací,“ tvrdí expert na mezinárodní vztahy Petr Robejšek.

Německo nepředpokládá, že na summitu padne nějaké rozhodnutí k Řecku. Berlín tudíž snižuje naděje Atén, které doufají ve zmírnění některých podmínek dohodnutých výměnou za pomoc od zahraničních věřitelů. Podle mluvčího Seiberta musí nejprve do Řecka dorazit takzvaná „trojka“, tedy zástupci Evropské unie, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Věřitelé prý musí zjistit, jak efektivně Řecko program využívá.