Stockton: Největší americké město, které musí vyhlásit bankrot

Stockton - Americký Stockton vejde do dějin jako největší město ve Spojených státech, které vyhlásilo bankrot. Krach Stocktonu neodvrátila ani dodatečná jednání, která s věřiteli na poslední chvíli vedla městská rada. V úterý schválený rozpočet proto vychází z toho, že město podá k soudu žádost o ochranu před věřiteli. Stockton leží v severní Kalifornii a má téměř 300 tisíc obyvatel.

Podání žádosti o soudní ochranu před věřiteli je už prý jen formalitou. Bankrot města neboli faktické podání žádosti lze čekat už dnes. Městská rada, která schválila rozpočet na příští fiskální rok poměrem hlasů šest ku jedné, už dříve dala správci města pověření, aby vypracoval dokumenty k vyhlášení bankrotu.

Pondělní důvěrná jednání mezi správou Stocktonu a věřiteli, jejichž cílem bylo bankrot na poslední chvíli odvrátit, nakonec skončila fiaskem. Městská pokladna eviduje na příští fiskální rok, který začíná v červenci, schodek ve výši zhruba 26 milionů dolarů (zhruba 541 milionů korun).

Michal Kubal, zpravodaj ČT

„Zástupci města se dušují, že obyvatelé nepoznají, že je jejich město v bankrotu. Je ale pravda, že město jako takové upadá a už delší dobu se mu nedaří po ekonomické stránce. Město se několikrát umístilo mezi nejhůře hodnocenými městy, co se kvality života ve Spojených státech týče.“

Město chce snížit platy zaměstnanců města i příspěvky k důchodu

Rada Stocktonu ve snaze vyrovnat deficit počítá s tím, že odloží splátky dluhu ve výši 10,2 milionu dolarů. Tento krok téměř jistě způsobí, že ratingové agentury ještě víc srazí hodnocení schopnosti města splácet dluhy. Počítá se také s omezením výplat zaměstnanců a příspěvků k důchodu. Město by tak mohlo ušetřit dalších 11,2 milionu dolarů.

Zhruba sedm milionů dolarů má městu ušetřit i snížení příspěvků na zdravotní péči o bývalé zaměstnance, kteří odešli do starobního důchodu. Nižší příspěvky chce město vyplácet jeden rok, pak je chce postupně úplně zrušit. Tyto příspěvky jsou podle rady zdrcujícím nákladem, protože jejich objem se rychle zvyšuje. Celkové náklady by se přitom v budoucnu vyšplhaly až na 417 milionů dolarů.

Kalifornská města nemohou hned vyhlásit bankrot, aniž by se nejprve nepokusila vyjednávat s věřiteli. Nařizuje to zákon, který byl přijat po bankrotu jiného kalifornského města Vallejo v roce 2008. Rada doufala, že vyjednáváním se jí podaří s věřiteli dohodnout na řešení dřív, než začne příští fiskální rok. To se však nakonec nestalo.

Ještě v úterý se rada snažila alespoň neformálně s věřiteli dohodnout na ústupcích, ovšem neuspěla. Město doplatilo na to, že v minulých letech silně investovalo, půjčky ale nedokázalo splácet, protože horší ekonomická situace snížila daňové příjmy. Město ale stáhly ke dnu i štědré příspěvky bývalým zaměstnancům, kteří už jsou v penzi.

Vstup Michala Kubala (zdroj: ČT24)