Akcionáři odklepli znárodnění japonské elektrárenské společnosti Tepco

Tokio - Akcionáři schválili znárodnění největší japonské elektrárenské společnosti Tepco, která je zároveň provozovatelem elektrárny Fukušima. Vedení firmy předá japonské vládě tři čtvrtiny akcií výměnou za finanční injekci ve výši 1 bilion jenů, tedy v přepočtu zhruba 251 miliard korun.

Společnost se potýká s problémy, její hodnota klesla o 90 procent. Nezvládá se finančně vyrovnat s následky po katastrofě ve Fukušimě, které se odhadují na více než 100 miliard dolarů, tedy zhruba dva biliony korun. Šéfové firmy se státní pomoci dlouho bránili, nechtěli přijít o kontrolu nad společností.

Toshio Nishizawa, prezident společnosti Tepco

„Firma si nemůže dovolit zůstat nezávislá. Naše finanční základna i výdělky se stále zhoršují. Také nezvládáme financovat následky fukušimské katastrofy, a proto se Tepcu nevyhnou radikální reformy.“

Bilion juanů je jen první injekce

Vláda tvrdí, že bilion juanů je jen první injekce, celkové náklady se podle ní mohou vyšplhat až na tři a půl bilionu. Všechny smlouvy o předání by měly být uzavřeny do 25. července letošního roku. Japonská vláda sice odstavila všechny jaderné elektrárny v zemi, ale už příští měsíc chce znovu spustit první reaktor v jaderné elektrárně Ohi.

Protijaderné protesty se opět rozhořely

„Japonsko zasáhla hrozná tragédie, takže si myslím, že bychom se měli rozhodně zbavit jaderné energie,“ vyjádřil se Akira Hasegawa, protijaderný aktivista.

Tepco zásobuje elektřinou skoro 45 milionů lidí, což je více než třetina japonské populace. Elektrárnu ve Fukušimě loni v březnu zničilo mohutné zemětřesení a následná přílivová vlna. Jaderná katastrofa, kterou havárie způsobila, byla nejhorší od havárie jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu v dubnu 1986.

Tepco bude znárodněna (zdroj: ČT24)