Sony se stává největším světovým vydavatelem hudby

Washington - Americký antimonopolní úřad schválil prodej vydavatelské divize britské společnosti EMI skupině investorů pod japonskou společností Sony. Investoři následně oznámili dokončení převzetí, kterým se společnost Sony stala největším vydavatelem hudby na světě.

Společný podnik Sony/ATV se dohodl na koupi hudebních katalogů a dalších aktiv EMI od banky Citigroup za 2,2 miliardy dolarů (asi 42 miliard korun) koncem loňského roku. Evropská komise schválila prodej letos v dubnu za podmínky, že kupující prodá práva na několik katalogů a díla 12 umělců, mimo jiné Ozzyho Osbourna, Lennyho Kravitze a Robbieho Williamse.

Součástí konsorcia jsou kromě Sony také Blackstone Group LP, Mubadala Development Co z Abú Dhabí, Raine Group a hudební a filmový magnát David Geffen. Před dohodou byla Sony čtvrtou největší hudební vydavatelskou firmou na světě za Universal Music Group, EMI a Warner Music. Nyní se posunula na první pozici, vlastní práva na zhruba tři miliony hudebních nahrávek. 

Citigroup v listopadu uspořádala aukci, v níž si celou EMI rozdělily společnosti Universal Music a Sony/ATV. Universal si dohodla koupi nahrávací divize EMI za 1,9 miliardy dolarů. O druhé transakci zatím úřady ještě nerozhodly. EMI vydává a spravuje nahrávky desítek oblíbených umělců, včetně skupin Pink Floyd, Coldplay a Beatles a zpěvaček Amy Winehousové a Rihanny.