Indie se stává významným strategickým partnerem

Bengalúr - Indie je významným obchodním partnerem nejen pro Českou republiku, ale celou západní Evropu. Bylo to vidět na zájmu během Indicko-německého veletrhu, který se konal v indickém Bengalúru.

Indický veletrh tvořila směsice technologie, vědy, kultury a zábavy. Hlavním cílem bylo posílit šest dekád diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi a propagovat multikulturalismus. „Je tu 16 unikátních pavilonů, které němečtí umělci navrhli ve své rodné zemi a postavili v Indii. Ukazují vše o tomto městě. Kulturní programy, kulinářské tipy, cokoliv o indo-německé kultuře,“ popsal spoluorganizátor veletrhu Jens Stuhr. 

Indie do Německa vyváží hlavně textil, chemické výrobky, materiály k výrobě elektroniky a IT technologií. Německo pak Indii zásobuje mimo jiné strojními zařízeními a elektronikou. Jeho export do této země loni dosáhl necelých 11 miliard euro. 

Indie není jen strategickým partnerem Německa, ale celé Evropské unie. Česká vláda ji řadí mezi dvanáct prioritních zemí pro svůj export. Loni vzájemný obchod přesáhl 1,5 miliardy dolarů. Letos se očekává, že dosáhne hranice dvou miliard.

Reportáž Magdaleny Trojanové (zdroj: ČT24)