Úřad práce začal rozdávat první sociální karty

Praha – Úřad práce začal vydávat tzv. sociální karty k účtům, na které mají v budoucnu potřební dostávat sociální dávky. V pilotním projektu zatím dostanou sociální kartu jen jednotlivci. Až se projekt rozjede na plno, bude muset úřad práce rozdat sKarty až milionu klientů. S ostrým výdejem karet by se mohlo začít ve druhé polovině července. Ročně by přes sKarty mělo protéct až 80 miliard korun.

Během dnešního dopoledne úřad práce přijal řádově jednotky žádostí o sKarty. „Domníváme se, že do středy vydáme všech 200 karet, které máme připraveny,“ uvedl náměstek ředitele úřadu práce Martin Žárský. „Karty jsou připraveny v celé škále variant, tak jak lidé pobírají dávky. Cílem tohoto pilotu je otestovat všechny eventuality, které mohou nastat v procesu standardního vydávání sKaret,“ dodal.

V rámci pilotního projektu se testují všechny fáze vydání sKarty od podání žádosti přes výrobu karty, její předání klientovi a následné nastavení transakcí, tedy oživení karty a zadávání prvních platebních příkazů. Pilotní provoz by měl být ukončen zhruba v polovině července. „Od té doby dáme pokyn úřadům práce, aby standardně zadávaly žádosti o výrobu sKaret,“ doplnil Žárský.

Na sociální karty se snáší kritika

Projekt sociálních karet má usnadnit distribuci dávek mezi sociálně slabé a má znesnadnit případné zneužívání dávek. Na projekt se nicméně snáší také kritika. Kvůli sociálním kartám bude totiž značně omezeno vyplácení dávek pomocí složenek. To se nelíbí zejména řadě osob se zdravotním postižením, která už projekt napadla dokonce i u soudu. Zatím ale neúspěšně.

Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR:

„Vadí nám především to, že se statisícům lidí ztíží přístup k dávkám, protože nebudou moci využít bankomaty nebo jít do bankovních domů. Nám nevadí sKarta jako průkazka ZTP, ale jako bankovní produkt.“

Úřad práce nicméně tvrdí, že i na zdravotně postižené je pamatováno. „Budou vydávány tzv. dodatkové karty pro ředitele ústavů nebo pro opatrovníky, kteří se o ty lidi starají,“ uvedl mluvčí Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jiří Reich. „V první fázi předpokládáme výjimky, než si každý klient nastaví ten nejobvyklejší a jemu nejvíce vyhovující způsob. Ovšem poštovní poukázka už nebude standardní službou, bude službou, kterou si budou sjednávat s Českou spořitelnou,“ podotkl Žárský.

Drábek: Pro dávky pohodlněji

Novinku kritizují také odbory a opozice - ty zase tvrdí, že výhody nepocítí klienti, ale banky. Tvrdí také, že systém zkolabuje. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) projekt obhajuje. „Pro klienty je to rozšíření nabídky a zvýšení komfortu. Ani klienty ani stát to nebude stát ani korunu, to si myslím, že je jednoznačná a dostatečná odpověď,“ prohlásil Drábek. Odhalit případné nedostatky systému má pomoci právě pilotní projekt.

Na sociální karty má v budoucnu směřovat většina dávek s výjimkou důchodů a nemocenské. Podobný systém jako nyní spouští Česká republika, už funguje například ve Velké Británii, Itálii nebo Finsku.