Ficův kabinet podpořil oslabení druhého penzijního pilíře

Bratislava - Od podzimu budou Slováci pravděpodobně z povinných důchodových odvodů odkládat na soukromé penzijní účty méně peněz než dosud. Vláda totiž dala zelenou návrhu na oslabení takzvaného druhého penzijního pilíře, což bude největší zásah od začátku jeho fungování v roce 2005. Norma je součástí balíku opatření na ozdravení státních financí.

Na důchodové účty zhruba 1,5 milionu Slováků v současnosti směřuje devět procent z jejich hrubé mzdy, po změnách naplánovaných od října to budou pouze čtyři procenta. Stát tak ušetří asi půl miliardy eur (12,8 miliardy korun) ročně, které použije na financování státního důchodového systému.

Změny v penzijním systému kabinet odůvodňuje tím, že spoření na soukromých účtech je nastaveno příliš štědře a že tyto úspory důchodové správcovské společnosti prakticky nezhodnocují. Podle opozice jde vládě pouze o to, aby se lehce dostala k penězům a nemusela přistoupit k razantnějším úsporným opatřením.

Peníze vyvedené na soukromé penzijní účty chybí průběžnému důchodovému systému, který spravuje Sociální pojišťovna. Druhý pilíř odlehčí státní penzijní systém až v budoucnu, kdy začne vyplácet důchody. Vzniklý deficit v Sociální pojišťovně stát původně vykrýval z privatizačních příjmů, po jejich vyčerpání si musí půjčovat na finančních trzích.

Důchodci
Zdroj: ČT24

Lidé zapojení do druhého penzijního pilíře si budou moci na penzijní účet přidat i ze svého, tato částka bude daňově zvýhodněna. Zavedením této možnosti se slovenský kabinet inspiroval v Česku. Česká vláda v návrhu zákona o pojistném na důchodové spoření předpokládá, že lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Na Slovensku bude ale příspěvek lidí dobrovolný.   

Slovenský penzijní systém prošel v minulosti za každé vlády vícero změnami. První kabinet premiéra Roberta Fica v letech 2006 až 2010 například umožnil lidem vystoupit ze soukromého penzijního spoření a vrátit se do státního důchodového systému. Tuto možnost dá střadatelům znovu.   

Levicová vláda chystá i vyšší zdanění zisků firem a zavedení nebo zvýšení mimořádných odvodů pro banky a společnosti podnikající například v sektoru telekomunikací a energetiky. Vyšší daně mají platit i lidé s vysokými příjmy. Konsolidační balík by měl dosáhnout hodnoty asi dvou miliard eur.