Pokles inflace v Číně otevřel prostor pro podporu ekonomiky

Peking - Míra inflace v Číně v červnu klesla na 2,2 procenta, a dostala se tak nejníže za dva a půl roku, tedy od ledna 2010. Proti květnu se ceny pro spotřebitele podle tamního statistického úřadu dokonce o 0,6 procenta snížily, což je mnohem výraznější pokles, než se čekalo. Vysoká inflace přitom v minulosti v Číně způsobovala řadu problémů. Kvůli rychlému zdražování potravin panovaly obavy ze sociálních nepokojů.

Zdražování v Číně citelně zpomaluje. Ještě v květnu činila inflace v nejlidnatější zemi světa 3 procenta, v červnu už je to jen 2,2 procenta. Analytici se proto domnívají, že centrální banka má dostatek příležitostí ještě více uvolnit měnovou politiku, čímž by podpořila slábnoucí ekonomiku. Na hospodářství Číny totiž citelně doléhá dluhová krize eurozóny. Ta oslabuje poptávku v jednom z nejvýznamnějších odbytišť čínského zboží.

Analytici varují před přehnaným optimismem

Čínská vláda chce míru inflace udržovat pod čtyřmi procenty, s dosavadním vývojem by tedy mohla být spokojena. Analytici jsou ale v hodnocení opatrnější a poukazují na to, že pokles cen je odrazem zpomalení dynamiky hospodářského růstu. Před rokem byla inflace na 6,5 procenta, což přinutilo vládu k intervenci.

Zatímco u spotřebitelských cen je zřejmý pokles dynamiky růstu, ceny výrobců dál meziročně klesají a tempo jejich poklesu se dokonce zrychluje. V červnu míra inflace výrobních cen činila -2,1 procenta ve srovnání s -1,4 procenta v květnu. Na trhu se očekávalo, že ceny výrobců meziročně klesnou o 1,9 procenta.