Monti: Italská rajčata si zaslouží víc

Řím - Pravé italské potraviny jsou jedním z prostředků, kterými si chce úřednická vláda premiéra Montiho pomoct z rozpočtových problémů. Chce farmáře chránit před zahraniční konkurencí, která prý zneužívá názvy některých tradičně italských jídel.

Červená pýcha Itálie je podle vlády premiéra Montiho v ohrožení. Itálie proto chce zřetelně rozlišovat mezi rajčaty, která na Apeninském poloostrově skutečně vyrostla, a těmi, která se za ta skutečně italská snaží jen vydávat. „Jsou věci, které může úřednická vláda bez obav učinit. Tedy zavádění potřebných opatření pro povzbuzení klíčových odvětví naší ekonomiky,“ uvedl ministr hospodářského rozvoje Corrado Passera. 

Nejnověji se tak Montiho vláda zaměřila na rajčata. Podle OSN je Itálie šestým největším producentem této zeleniny na světě. A chce jí dopřát náležité ochrany - označení „vypěstováno v Itálii“ si vyslouží jen ta nejkvalitnější, která se tak jasně odliší od těch z dovozu. Samotné farmáře to ale zatím nepřesvědčilo. Vláda toho podle nich může udělat víc. Podle nich jsou rajčata esem v rukávu italského národa.

Auto od Ferrari, oblek od Valentina - Itálie, jak ji svět zná nejlépe. Dle vlády si zaslouží místo na výsluní i italská rajčata.

Reportáž Jaroslava Zouly (zdroj: ČT24)