Rusko si odhlasovalo vstup do WTO

Moskva - Rusko bude po dlouhých 18 letech jednání plnoprávným členem Světové obchodní organizace (WTO), když dnes ruští zákonodárci schválili ratifikaci dohody o připojení země. Rusko bylo největší ekonomikou a jediným členem skupiny G20, který dosud stál mimo organizaci.

WTO odsouhlasila přijetí Ruska mezi své členské země už loni v prosinci. Plnoprávným, 156. členem organizace se stane Rusko 30 dní po ratifikaci dohody. Rusko musí kvůli členství postupně snížit dovozní cla na 7,8 procenta z deseti procent a otevřít zahraničním investorům některá odvětví ekonomiky, jako jsou telekomunikace. Bankovní sektor však zatím může chránit před plnou zahraniční kontrolou. Rusku se rovněž podařilo ochránit lukrativní podpory pro domácí automobilový průmysl a vyjednat dlouhé přechodné období pro snižování státní pomoci farmářům.

Ovšem ne všichni členství ve WTO vítají. Před budovou Státní dumy dnes protestovali proti členství i aktivisté, včetně několika poslanců komunistické strany. Tisíce ruských podnikatelů se obávají, že nízká dovozní cla a omezení podpor poškodí jejich podnikání. Vláda naopak tvrdí, že pravidla WTO pomohou odstranit nevýkonné hráče z trhu a ruské společnosti a jejich produkty se stanou v zahraničí více konkurenceschopnými.

WTO je mezinárodní vládní organizace, která usnadňuje mezistátní obchodní výměnu. Jedná se o nejvyšší orgán k urovnávání sporů mezi obchodními partnery a má bránit diskriminaci malých zemí. Organizace zahrnuje 155 členů, včetně České republiky. Po přijetí Ruska, které je devátou největší ekonomikou světa, bude zastřešovat 97 procent světového obchodu.