Irsko chce, aby ESM zpětně proplatil sanaci tamních bank

Brusel - Irsko žádá, aby záchranný fond ESM převzal a zpětně uhradil náklady sanace irských bank, prohlásil po dnešním zasedání ministrů financí a hospodářství Evropské unie irský ministr financí Michael Noonan. Sanaci bank až dosud kryla vláda penězi irských daňových poplatníků. Poslední summit EU se na konci června dohodl, že ESM bude moci podpořit ohrožené banky zemí eurozóny přímými úvěry, které by nešly přes jednotlivé státy.

Michael Noonan, irský ministr financí 

„Vložilo se (do bank) velké množství peněz, vypůjčených na účet irských daňových poplatníků. Nyní, kdy se pravidla v Evropě změnila, chceme mít zpětně z nového režimu užitek.“

V roce 2010 se Irsko dostalo do dluhové krize. Důvodem bylo to, že muselo sanovat domácí banky, které kvůli krachu realitní bubliny v zemi nahromadily ztráty v řádu desítek miliard eur. Rozpočtový deficit a dluh země kvůli tomu prudce vzrostl, a země tak musela v listopadu 2010 požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o pomoc v objemu 85 miliard eur (2,2 bilionu korun). Irsko se nyní začíná postupně vracet na trh dluhopisů a doufá ve stabilizaci finanční situace a oživení ekonomiky.