Mitsubishi prodá nizozemskou továrnu za jedno euro

Tokio – Japonská automobilka Mitsubishi Motors Corp. prodá svoji továrnu v Nizozemsku, která je jediným závodem firmy v západní Evropě, místnímu výrobci autobusů VDL Groep za jedno euro (25,4 Kč). Podmínkou však je, že žádný z 1 500 zaměstnanců továrny nepřijde o místo. Automobilka očekává, že kvůli dohodě zaúčtuje ztrátu zhruba 28 miliard jenů (7,3 miliardy Kč). Prodej by měl být dokončen do konce prosince.

Dluhová krize v eurozóně a slábnoucí spotřebitelská poptávka způsobují, že automobilky, včetně Mitsubishi, mají problém udržet si v Evropě ziskovost a raději zde prodávají své továrny. Mitsubishi se již v únoru rozhodla, že do konce roku zastaví výrobu ve svém závodě NedCar v Nizozemsku, kde vyrábí malé dvoudveřové auto Colt a sportovně užitkový vůz Outlander.   

Mitsubishi za rok do konce března vyrobila 1,1 milionu vozů. Výroba v nizozemském závodě klesla na padesát tisíc ročně, jeho maximum je dvě stě tisíc za rok. Závod se na celkové výrobě automobilky podílí méně než pěti procenty. Prodej tak umožní Mitsubishi zaměřit se více na rozvíjející se trhy, kde má být růst poptávky po autech vyšší než v rozvinutém světě. Automobilka letos spustila nové výrobní linky v Indonésii a Thajsku a zvažuje zvýšení výroby v Číně a Brazílii.

NedCar se nachází ve městě Born blízko hranice s Belgií a Německem. Závod byl založen v roce 1991, tehdy jako společný podnik Mitsubishi, výrobce aut Volvo AB a nizozemské vlády. V roce 2001 Mitsubishi své partnery vyplatila a stala se jediným majitelem závodu.   

Prodej Mitsubishi v loňském fiskálním roce do konce března 2012 klesl na 218 tisíc vozů. Ještě ve fiskálním roce 2007/2008 automobilka prodala v Evropě 340 tisíc vozů, napsala agentura Reuters.