V eurozóně může přijít o práci dalších 4,5 milionu lidí

Ženeva - Pokud země eurozóny nezmění svoji současnou úspornou politiku, mohl by počet lidí bez práce v regionu stoupnout v příštích čtyřech letech na 22 milionů. Varuje před tím Mezinárodní organizace práce (ILO). V současnosti je v eurozóně bez práce 17,4 milionu lidí, což je nejvíce od doby, co se tato data sledují.

Ztráta velkého počtu pracovních míst nehrozí jen zemím, které mají už v současné době problémy, ale i jejich zdravějším kolegům. Šíření nákazy pak ohrožuje také země stojící mimo eurozónu.

Juan Somavía, generální ředitel ILO

„Není to jen eurozóna, která má problémy, ale celá globální ekonomika, které hrozí nákaza. Pokud vlády nepřijmou opatření na zvýšení investic, ekonomická krize se prohloubí a oživení v oblasti zaměstnanosti se nikdy nerozjede.“

Mezi opatřeními na zlepšení zaměstnanosti by měly být zvýšení půjček bank malým a středně velkým firmám a podpora investic. Za sanaci bank by pak měli platit akcionáři, nikoliv vlády. ILO rovněž navrhuje vytvoření systému garance práce pro mladé. Tento systém by mohl být financován ze strukturálních fondů Evropské unie a prostředků Evropské investiční banky a měl by stát méně než půl procenta hrubého národního produktu eurozóny, napsala agentura ANSA.

Nezaměstnanost v eurozóně v květnu podle Eurostatu vystoupala na 11,1 procenta. Bez práce je nejvíce lidí od roku 1995, kdy se začala tato data sbírat. Ve Španělsku, které má nejvyšší nezaměstnanost v eurozóně, je bez práce každý čtvrtý člověk.

Nezaměstnanost nejvíce ohrožuje mladé. Míra nezaměstnanosti lidí do 25 let se blíží v 17 zemích platících eurem 23 procentům. Bez práce jsou více než 3 miliony mladých lidí.

Vývoj nezaměstnanosti v EU a v eurozóně v květnu 2012
Zdroj: ČT24/Eurostat