Komerční banky významně snížily své vklady u ECB

Frankfurt - Evropské centrální bance (ECB) se zatím daří plán donutit komerční banky ke snížení objemu vkladů, které u ní mají. Podle čerstvé statistiky, kterou ECB zveřejnila, měly banky uloženy jednodenní vklady v objemu 325 miliard eur (asi 8,3 bilionu korun), zatímco o den dříve to bylo 808 miliard eur. Ve srovnatelném okamžiku v červnu pak šlo o asi 700 miliard eur.

ECB minulý týden rozhodla, že sníží úrokové sazby. Jednak snížila základní refinanční sazbu o čtvrt bodu na nové minimum 0,75 procenta, ve stejném rozsahu ale srazila také depozitní sazbu, která se tak ocitla na nule.

Přitom vklady u ECB si komerční banky oblíbily. Peníze, které si uložily na účtech u ECB, pro ně byly snadno dosažitelné, v bezpečí, a ještě zúročené. Od minulého týdne už ale žádný úrok za vklady nedostávají. Analytici sice připouštějí, že krok ECB má na postoj komerčních bank vliv, upozorňují však, že se tím nemění základní příčina chování bank. Tou jsou obavy bank, že by se jim poskytnuté půjčky nemusely vrátit.

ECB doufá ve větší aktivitu na mezibankovním trhu

Centrální banka věří v to, že tímto bezprecedentním krokem podpoří aktivitu na mezibankovním trhu. Banky si v obavách z narůstajícího rizika u svých protistran mezi sebou půjčují znatelně méně, než je obvyklé. Teď budou nuceny poohlédnout se po výnosnějších možnostech, jak zúročit nadbytečnou hotovost.

Euro
Zdroj: ČT24/ISIFA/Science Photo Library

Ve středu se pak nová pravidla projevila poprvé. Srovnání s červnovou výší vkladů má patrně lepší vypovídají hodnotu než srovnání s předchozím dnem. Na začátku každého měsíčního cyklu tvorby rezerv mají totiž banky více možností, jak si rozvrhnout financování. Vklady u ECB proto mají většinou tendenci klesat, opět se postupně zvyšují až během měsíce.

Ovšem snížení sazeb je dvousečnou zbraní. Jde zřejmě také o jeden z hlavních důvodů, proč nyní euro klesá na nová minima. K tomu nyní přispívá také zveřejnění zápisu z posledního jednání měnového výboru Fedu, který ukázal, že Fed se nechystá ekonomiku bezprostředně znovu podpořit. Dolar tak zrychlil růst. Pozitivní je, že se díky slabšímu euru v zahraničí zlevní evropské zboží.