Avast chce na americké burze dostat 100 milionů dolarů

Praha - Česká antivirová firma Avast Software by podle dnešních Hospodářských novin měla do konce července vstoupit na americký kapitálový trh. Investorům nabídne necelých 11 procent akcií, za které může dostat až sto milionů dolarů. Při ceně v rozmezí devět až 11 dolarů za akcii, kterou na konci týdne firma ohlásila burzovním úřadům, by její hodnota mohla přesáhnout 930 milionů dolarů, tedy 19 miliard korun.

Prodávané akcie jsou nově vydané, na americkou burzu Nasdaq jde Avast pro peníze na další rozvoj - především prostřednictvím akvizic. Avast, který vznikl na začátku 90. let, nabízí nekomerčním domácím uživatelům antivirovou ochranu zdarma, čímž si chce vybudovat cestu k platícím a firemním zákazníkům na celém světě.

Firma ohlásila vstup na burzu loni v prosinci. Podle informací HN měly na ocenění akcií negativní vliv nedávné úpisy akcií Facebooku a zvláště konkurenčního AVG. V nejbližších týdnech čekají vedení společnosti setkání s potenciálními investory. Start na burze bude následovat po jejich skončení.

Avast Software založili počítačoví nadšenci Eduard Kučera a Pavel Baudiš už na začátku 90. let v návaznosti na rozhodnutí zdarma distribuovat plně funkční antivirovou počítačovou ochranu. V současnosti je Avast se 160 miliony registrovanými uživateli nejrozšířenější antivirovou značkou na světě.

Avast vstupuje na americkou burzu (zdroj: ČT24)