Bavorsko: Solidarita se vymkla kontrole

Mnichov - Bavorsko podá k německému ústavnímu soudu stížnost proti způsobu, jakým se uskutečňuje finanční vyrovnání mezi německými spolkovými zeměmi, shodla se dnes v Mnichově bavorská vláda. Jen v loňském roce poslalo Bavorsko do chudších provincií téměř 3,7 miliardy eur z celkových 7,3 miliardy. Bavorský premiér Horst Seehofer řekl, že solidarita je již „mimo kontrolu.“

Bohatší země musí těm chudším platit, aby bylo dosaženo „sjednocení životních podmínek“, říká německý zákon o finančním vyrovnání mezi spolkovými zeměmi. Nejvíce ze všech zemí ale platí právě Bavorsko. V roce 2011 přispělo sumou 3,66 miliardy eur z celkem přerozdělovaných 7,3 miliardy. 

Hesensko se na této částce podílelo 25 procenty, Bádensko-Württembersko 24 procenty a Hamburk jedním procentem. Zbylých 12 spolkových zemí naopak peníze díky přerozdělování získalo, nejvíce Berlín, který si loni přišel na více než tři miliardy eur. „Při vší solidaritě jsme vždy jasně říkali: přerozdělovací systém, při němž Bavorsko platí polovinu celé částky, se vymkl kontrole a musí být upraven“, řekl bavorský ministerský předseda Horst Seehofer. Podklady k ústavní stížnosti chce mít Bavorsko připraveny do podzimu, podána pak má být ještě před koncem roku. 

I další „dárci“ jako Bádensko-Württembersko a Hesensko chtějí, aby byly učiněny opravy. Ti s tím ale tak nespěchají. „I přes intenzivní úsilí nejsou ostatní země vážnými zájemci v provádění reforem,“ posteskl si místopředseda bavorské vlády Martin Zeil. Bavoři požadují mimo jiné snížit platby a stanovit maximální hranici. Federální vláda by se měla zapojit i finančně tak, aby chudým zemím nevznikly žádné nevýhody.