Aero Vodochody již v polovině roku překonalo loňský zisk

Odolena Voda (U Prahy) - Největší tuzemský výrobce letecké techniky Aero Vodochody za letošní první pololetí vykázal zisk 178 milionů korun, čímž překonal loňský celoroční výsledek o čtyři miliony korun. Výsledek ovlivnil především úspěšný rozjezd kontraktů nasmlouvaných v posledních dvou letech. Společnost je v zisku od roku 2007, kdy ji získala do svého vlastnictví investiční skupina Penta.

Aero za prvních šest měsíců tohoto roku utržilo 1,66 miliardy korun, zatímco v loňském roce činily celkové tržby 2,2 miliardy korun. Firma v druhé polovině roku očekává ještě rychlejší růst. Za celý letošní rok chce dosáhnout více než dvojnásobný hospodářský výsledek oproti loňskému roku.

Podle prezidenta Aera Ladislava Šimka za úspěchem firmy stojí strategie zvyšování rozmanitosti, vstup do rizikových programů a intenzivní zaměření na outsourcing, v čemž firma hodlá pokračovat i v budoucnu.

Aero Vodochody funguje již od roku 1919. V rámci mezinárodních projektů se zaměřuje především na spolupráci s předními leteckými výrobci, jako jsou Boeing, Saab, Sikorsky a řada dalších. Firma také vyrábí vlastní letadla jako například L-159, který od roku 2001 používá česká armáda.