Senát vrátil sněmovně novelu zpřísňující podmínky exekutorů

Praha - Senát vrátil sněmovně s vlastními úpravami novelu, která zpřísňuje podmínky pro exekutory. Do normy horní komora včlenila řadu technických úprav, chce ale také mimo jiné povinné právní zastupování nezletilých a hodlá též zabránit přestěhování Exekutorské komory z Brna do Prahy. Upravenou novelu o občanském soudním řádu bude nyní znovu posuzovat sněmovna, která rozhodne, zda bude senátní návrhy akceptovat. V minulosti proti normě zazněly ve sněmovně výtky opozice, která má v Senátu převahu.

Předlohu dnes před členy horní komory představil nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Jednou ze senátních úprav je také snížení limitu pro výpočet nákladů na exekuční řízení z 10 tisíc na 5 tisíc korun. Verze vzešlá ze Senátu také prosazuje zavedení takzvaného principu teritoriality exekučních úřadů.

Poslanci předtím například přijali to, aby dlužníci před podáním žaloby dostávali povinně výzvu, aby dluh dobrovolně zaplatili. Exekuce by se v některých případech měla spojovat do jedné, čímž se dlužníkům sníží náklady. Neoprávněně zabavenou věc budou muset exekutoři po dohodě s majitelem vracet na místo, odkud ji vzali.

Při samotných exekucích by se musel pořizovat zvukový a obrazový záznam. Poslanci schválili i zpřísnění kárných postihů exekutorů. Exekutorům by se podle sněmovního znění také měly omezit cestovní náklady, které musejí dlužníci zaplatit. U nemovitostí krajů a obcí by se podle poslaneckého návrhu nevyznačovalo v katastru, že čelí exekuci. Pozornost nedávno vyvolal případ, kdy se takové označení objevilo i u pražského Karlova mostu.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) označil předlohu, kterou před časem schválila sněmovna, za kompromis ku prospěchu věřitelů a dlužníků. Podle opozičních poslanců tomu ale tak není.