Internetová aukční síň eBay více než zdvojnásobila svůj zisk

New York – Čistý zisk internetové aukční síně eBay Inc. se ve druhém čtvrtletí více než zdvojnásobil na 692 milionů USD (14,2 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 283 milionů USD. Vyplývá to z hospodářských výsledků firmy, které oznámila v noci na dnešek. Hospodaření firmy podpořil především růst příjmů internetových obchodů a internetové platební divize PayPal. Příjmy ve čtvrtletí stouply o třiadvacet procent na 3,4 miliardy USD. Firma dodala, že růst příjmů internetových obchodů byl nejvyšší od roku 2006.

Hlavní část příjmů eBay tvoří poplatky, které účtuje prodávajícím z každé položky prodávané na jejích stránkách. Další peníze získává z poplatků z finančních transakcí prostřednictvím systému PayPal. Její internetové obchody zahrnují kromě eBay.com rovněž Shopping.com a prodejce vstupenek StubHub.   

Platební divize PayPal v poslední době expanduje z internetu na mobilní přístroje a do kamenných obchodů. Firma testuje službu, která umožní lidem používat PayPal účty i v kamenných obchodech, a na počátku roku představila služby mobilního placení pro obchodníky PayPal Here. Zákazníci tak mohou platit platebními kartami nebo ze svých účtů na PayPal v USA prostřednictvím mobilního telefonu obchodníka. PayPal měl na konci čtvrtletí 113,2 milionu aktivních účtů, o 13 procent více než před rokem.