MMF: Británie by měla uvažovat o zmírnění úspor

Londýn - Britská vláda by měla omezit úsporná opatření a přistoupit ke snížení daní, případně ke zvýšení výdajů na infrastrukturu, jestliže se jí do začátku příštího roku nepodaří obnovit hospodářský růst. Ve své zprávě to doporučuje Mezinárodní měnový fond (MMF). Fond uvedl, že Velká Británie čelí vážným problémům, které pramení právě z toho, že se zastavilo hospodářské oživení. Zemi ohrožuje dluhová krize v eurozóně, roste také nezaměstnanost. V březnu se vyšplhala na 8,1 procenta.

Zpráva Mezinárodního měnového fondu podotýká, že Velká Británie se pohybuje v začarovaném kruhu. Zvyšování daní a úspory ve výdajích, ke kterým vláda přikročila od jara 2010, ukously v posledních dvou letech z hospodářského růstu země 2,5 procenta.

Měnový fond se domnívá, že britská centrální banka by měla zvážit další uvolnění měnové politiky, protože v situaci, kdy vláda škrtá, centrální banka ztrácí schopnost podporovat poptávku. Pokud nepomůže ani to, je čas uvažovat o zmírnění úspor. „Pokud se růst nezrychlí a nezaměstnanost nezačne klesat ani po dalších monetárních stimulech a zjednodušení přístupu k úvěrům, politická odpověď musí zahrnovat zpomalení rozpočtové konsolidace,“ radí fond.

Ed Balls, stínový kancléř britské státní pokladny

„Toto je pro kancléřství, které se snaží zvýšit tvorbu pracovních míst a povzbudit růst, velmi vážné varování.“

Britská ekonomika má problém zotavit se z dopadů globální finanční krize, která ji, stejně jako zbytek světa, zasáhla v letech 2008 a 2009. Statistická data ukazují, že Británie je za poslední čtyři roky už podruhé v recesi. Přitom zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se blížil zásadní obrat. V prvním čtvrtletí letošního roku britská ekonomika propadla o 0,3 procenta, poté co v předchozím kvartále klesla o 0,4 procenta. Za celý letošní rok by měla podle nejnovější prognózy MMF vzrůst o 0,2 procenta, příští rok pak o 1,4 procenta.