Zásilková legenda Neckermann končí

Berlín – Neckermann, jedna z legend německé ekonomiky, se ocitl v bankrotu. Zásilkový dům patřil od 50. let k největším obchodním společnostem na evropském trhu. Neobstál však v konkurenci internetových obchodů.

Katalog firmy zásilkového domu Neckermann byl pro západní Němce symbolem blahobytu. Na východ od železné opony seznam nedostupných snů. Do Neckermannova katalogu se přitom fotilo ještě před pár dny. Teď přišel rázný konec, který jeho zaměstnanci vůbec nečekali. 

Nacista Josef Neckermann přišel v roce 1938 výhodně k židovské továrně a zbohatl na dodávkách pro Wehrmacht. Po válce jeho katalog otevřel cestu k dosud luxusnímu zboží. Stal se zosobněním západoněmeckého hospodářského zázraku. Vedle podnikání získal šest olympijských medailí v parkuru. 

Konec Neckermanna (zdroj: ČT24)

Neckermann neustal nástup e-shopů

Na vrcholu slávy založil Neckermann i cestovní kancelář a zaměstnával 18 tisíc lidí. V posledních letech už jich ale nebylo ani 2,5 tisíce. Ke dnu firmu stáhl nástup internetových obchodů. 

Z českého trhu přitom Neckermann odešel už vloni. Teď se američtí vlastnící rozhodli přihlásit firmu do konkurzu. Neckermannovy cestovní kanceláře se konkurz netýká. I tu ale musel před několika lety převzít silnější britský partner.