Ministerstvo pro místní rozvoj kvůli úsporám možná zanikne

Praha - Ministerstvu pro místní rozvoj hrozí zánik. Za vším stojí škrty v jednotlivých resortech. Všechna ministerstva dohromady totiž musí v roce 2014 ušetřit 12 miliard korun. Některé agendy i celé organizace proto zaniknou a právě takový osud by mohl stihnout ministerstvo pro místní rozvoj. Vyplývá to z návrhů, které od ministrů dostala před několika dny vicepremiérka Karolína Peake.

Na úřad vlády dosud dorazily stovky stran materiálů, jak ušetřit státní kase 12 miliard korun. Například obrana umí seškrtat až půl miliardy tím, že bude efektivně nakupovat. Školství zase uvažuje o zjednodušení akreditačního řízení a úsporu odhaduje na 74 milionů. Doprava navrhuje třeba sloučit kosmické aktivity. Zdravotnictví může například sloučit dvě velké pojišťovny a ušetřit 140 milionů. 

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

„Co by bylo potřeba, co by mohlo ušetřit, je urychlit sloučení výběru daní a sociálního a také zdravotního pojištění, protože to je agenda, kterou provádí tři instituce.“ 

Stále se nedaří ušetřit naplánované miliardy

„Předpokládám, že zdaleka nenaplníme ten úkol, tedy zrušit agendy za 11,9 miliardy,“ obává se vicepremiérka Peake. Podklady prostudují vládní úředníci během prázdnin. Už teď ale vědí, že budou žádat další škrty. Zaniknout mohou desítky agend i organizací, a to zejména ty, které dělají téměř to samé. Jejich konec ale ovlivní i budoucnost některých resortů. „U některých ministerstev po zrušení agend toho moc nezbude a nebude mít smysl to ministerstvo udržovat. To si myslím, že je třeba možné u ministerstva pro místní rozvoj,“ upozornila Peake.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM)

„Naprostá většina resortů skutečně přehled agend poslala, nicméně navrhují naprosté minimum škrtů. Jsou dokonce i úřady, například Energetický regulační úřad, který dokonce upozorňuje na to, že bude muset některé agendy navýšit. Já budu muset zkrátka navrhnout škrty místo oněch resortů.“

Řada ministerstev ale stále ještě na vládu svůj návrh škrtů neposlala. Patří mezi ně i resort zemědělství. Ten ale už ví, jak ušetřit. Sníží počet svých organizací na polovinu, a sloučí třeba pozemkový úřad s pozemkovým fondem. „Slučujeme naše dozorové orgány, potravinářskou inspekci, veterinářskou inspekci, děláme v podstatě z těch sedmi zhruba tři instituce,“ vysvětlil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). 

Šetřit se má ale i propouštěním stovek státních zaměstnanců. Už v dubnu oznámilo ministerstvo financí záměr propustit 3 500 policistů nebo 17 tisíc zaměstnanců ve školství. 

Škrty možná vyústí v rušení ministerstev (zdroj: ČT24)