V Letňanech se vyrábí letecké motory pro celý svět

Praha - Pražské Letňany jsou kromě Spojených států jediné místo na světě, kde GE Aviation vyvíjí letecké motory. Nyní chce dcera gigantu General Electric výrobu rozšířit o dva nové typy. V Letňanech vyrábí i Motor H80, po čtyřiceti letech první sériově vyráběný turbovrtulový motor kompletně vyvinutý v Česku.

GE Avation chce letos v Letňanech vyrobit zhruba 50 kusů motoru H80. Během příštích několika let hodlá výrobu navýšit na zhruba 150 kusů ročně. Plánuje i zavedení dvou nových typů, které budou vycházet ze současného motoru H80, dosáhnou ovšem většího výkonu. Dokončení vývoje a certifikaci nových motorů plánují v GE Avation na počátek příštího roku.

„Investice tohoto typu pomáhá oprášit zašlou slávu českého leteckého průmyslu,“ řekl generální ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek.

A český letecký průmysl produkuje součásti i pro stroje dalších známých zahraničních firem. Z linky ve vodochodském Aeru například vyjíždí kokpity vrtulníku Blackhawk a nouzové dveře do obřích Airbusů A380 dodává pražský LETOV. „Je to velice důležité pro celou republiku, protože to znamená poptávku po talentovaných technicích a samozřejmě přenos poznatků mezi jednotlivými příbuznými obory,“ řekl obchodní ředitel GE Aviation Milan Šlapák.

Leteckých inženýrů u nás ale ubývá, což může renesanci leteckého průmyslu ohrozit. Právě firma GE Aviation uvažuje, že v Česku vybuduje celosvětové vývojové centrum až za 300 milionů dolarů. Kvůli nedostatku odborníků ale hrozí, že nakonec vznikne jinde.

Reportáž Romana Gazdíka (zdroj: ČT24)