Řecký bankrot může vyjít Německo až na dva biliony

Berlín - Případný bankrot Řecka by podle odhadů banky Dekabank stál Německo okolo 83 miliard eur (více než dva biliony korun) krátce po jeho oznámení. Odhad dnes deníku Rheinische Post poskytl analytik tohoto německého finančního ústavu Carsten Lüdemann, zatímco jiní němečtí ekonomové očekávají nižší ztráty.

„Jsou v tom započítány německé podíly na vyplacení prvních dvou záchranných balíků pro Atény v dosavadní výši 15 a 22 miliard eur,“ přiblížil Lüdemann. K těmto dvěma položkám by přibylo dalších 13 miliard eur na závazcích vyplývajících pro Německo z odepsání bezcenných státních dluhopisů Řecka, které drží ECB, dodal.

Současně by se podle něj Berlín musel rozloučit s 30 ze 106 miliard eur, které dluží řecká centrální banka německé Bundesbance prostřednictvím takzvaného systému Target evropských národních bank. Na platbách Mezinárodního měnového fondu Aténám pak má Německo podíl tři miliardy eur.

Samaras: Řecko čeká mnohem strmější pád ekonomiky, než se myslelo

Navíc podle řeckého ministerského předsedy Antonise Samarase postihne ještě letos Řecko mnohem hlubší recese, než se čekalo. Očekává, že se tamní ekonomika propadne o sedm procent, oproti původní pětiprocentní prognóze řecké centrální banky.

Německo
Zdroj: ISIFA/EPA/Hannibal Hanschke

Ostatní němečtí ekonomové mluví o bilionu

Naopak další němečtí experti předpokládají, že se německé náklady při krachu Řecka vyšplhají minimálně na 45 miliard eur (přes jeden bilion korun). Tato čísla očekává i ekonom Centra pro evropskou politiku Matthias Kullas. Přesto připustil, že by se tato suma mohla zvýšit, pokud by i další země postižené krizí nemohly plnit své závazky vůči evropskému záchrannému fondu.

Německo začalo o hrozícím státním bankrotu silně zadluženého Řecka znovu spekulovat po nedávných zprávách v tisku, že nejdůležitější věřitelé včetně Německa už nejsou ochotni Aténám poskytnout žádnou další finanční podporu kromě dříve slíbené pomoci. MMF sice popřel zprávy, podle nichž už nechce Řecko dál finančně sanovat, berlínský kabinet to samé ale neučinil. Vicekancléř a ministr hospodářství Philipp Rösler naopak veřejně připustil odchod Řecka z eurozóny a šéf německé státní kasy Wolfgang Schäuble odmítl prodlužování lhůt Aténám na splnění reforem.

Wolfgang Schäuble
Zdroj: ČT24

Mezinárodní ratingová agentura Moody's zhoršila kvůli nejistotě ohledně vývoje dluhové krize v eurozóně v pondělí výhled ratingu pro Německo a další dva evropské státy, které si udržují nejvyšší rating Aaa. To dnes kritizovalo berlínské ministerstvo financí, podle něhož Německo zůstane i nadále „stabilizační kotvou eurozóny“. Hodnocení Moody's podle něj staví do popředí krátkodobá rizika a nezohledňuje dlouhodobé stabilizační výhledy.