MMF: Čínskou ekonomiku čeká „hladké přistání“

Peking - Čína své ekonomice zajistila takzvané hladké přistání a žádné prudké zpomalení jí nehrozí. Myslí si to Mezinárodní měnový fond (MMF), který ale ve své výroční zprávě o stavu a vyhlídkách čínské ekonomiky přesto doporučuje pokračovat v reformách. Fond přitom zmírnil rétoriku směrem k čínské měně jüan a ve zprávě uvádí, že čínská měna je pouze mírně podhodnocena.

MMF se pochvalně vyjadřuje o čínských představitelích – podle fondu zajistili takovou měnovou a hospodářskou politiku, která v zemi udržela svižný hospodářský růst. Díky tomu se Čína vyhnula hospodářskému marasmu, kterým teď prochází většina vyspělých zemí. Pokud chce ale dosáhnout růstu i nadále, musí přistoupit k dalším hlubokým změnám.

„Zdá se, že čínská ekonomika prochází hladkým přistáním, i když protivítr, který přichází z globální ekonomiky, je stále silnější,“ píše se ve zprávě, kterou MMF vydal po konzultacích s čínskými činiteli.

Čína podle fondu také odstranila některé prvky nerovnováhy, například snížila svůj tradičně vysoký obchodní přebytek. Pod kontrolu dostala také inflaci.

Hladké přistání podle MMF: růst kolem 8 procent

„Obecně jsme přesvědčeni, že Čína prochází takzvaným hladkým přistáním, poznamenal náměstek oddělení MMF pro oblast Asie a Tichomoří Markus Rodlauer. “To znamená růst kolem osmi procent. To je sice méně než v minulosti, pořád je to ale velmi příznivě při srovnání s tím, co se děje kolem nás," dodal.

Rizika naopak měnový fond vidí ve vysoké úvěrové aktivitě. Doporučuje proto účinnější regulaci, která by Číně pomohla zajistit větší finanční stabilitu.

Hrubý domácí produkt Číny ve druhém čtvrtletí zpomalil na 7,6 procenta, což je nejslabší růst za poslední tři roky. Za zpomalením tempa růstu je především slabší export, slabší výdaje spotřebitelů a pokles výroby. Ekonomové se domnívají, že ekonomika by se mohla zotavit už ve druhém pololetí.